Döner kebab – Mitä on döner?

Turkkilaislähtöinen kebab muodostui 1900-luvun jälkipuoliskolla ympäri Eurooppaa erittäin suosituksi pikaruoaksi. Monimuotoisen kebabin globaalisti tunnetuimmaksi muodoksi vakiintui kuitenkin döner kebab. Kyseessä on pystyvartaassa hitaasti kypsennetty lihakönttä, jonka uloimpia kerroksia vuollaan samaan aikaan sen kypsentyessä. Pystyvartaan käytännöllisenä puolena on myös se, ettei lihasta putoa rasvaa tulen päälle ja tuota savua. Lihana käytetään perinteisimmin lammasta, mutta nykyään myös nauta on suosittua.

döner kebab

Döner kebab muotoutui nykyisenkaltaiseen muotoonsa nykyisen Turkin alueella 1800-luvulla. Samanlaiseen lihavartaaseen on viitattu Arabimaissa sanalla shawarma ja Kreikassa sanalla gyros.

Nykyisenkaltaiseen maineeseensa döner kebab nousi Saksassa 1970-luvulla, jossa kebablastuja alettiin tarjota pitaleivän(lavash) tai wrapin sisällä, jota lounasta hakevat työläiset pystyvät syömään helposti, tarvittaessa vaikka kävellessään

Lihan ohella leivän sisällä tyypillisiä döner kebabin täytteitä ovat salaatti, tomaatti, punakaali, sipuli ja chili. Kahtena peruskastikkeena toimivat yleensä tomaattipohjainen ja tulisempi kastike sekä vaalea jogurtti– tai majoneesipohjainen kastike, jossa usein myös valkosipulia.

Döner-kebab ohjeita