Döner kebab – The Kebab

Turkikilaislähtöinen kebab muodostui 1900-luvun jälkipuolella ympäri Eurooppaa erittäin suosituksia pikaruoaksi. Monimuotisen kebabin globaalisti tunnetuimmaksi muodoksi vakiintui kuitenkin döner kebab. Kyseessä on pystyvartaassa hitaasti kypsennetty lihakönttä, jonka uloimpia kerroksia vuollaan samaan aikaan sen kypsentyessä. Pystyvartaan käytännöllisenä puolena on myös se, ettei lihasta putoa rasvaa tulen päälle ja tuota savua. Lihana käytetään perinteisimmin lammasta, mutta nykyään myös nauta on suosittua.

Lihan ohella tyypillsiä döner kebabin täytteitä ovat salaatti, tomaatti, punakaali, sipuli ja chili. Kahtena peruskastikkeena toimivat yleensä tomaattipohjainen ja tulisempi kastike sekä vaalea jogurtti- tai majoneesipohjainen kastike, jossa usein myös valkosipulia.

Döner kebab muotoutui nykyisenkaltaiseen muotoonsa nykyisen Turkin alueella 1800-luvulla. Samanlaiseen lihavartaaseen on viitattu Arabimaissa sanalla shawarma ja Kreikassa sanalla gyrös.

Nykyisenkaltaiseen maineeseensa döner kebab nousi Saksassa 1970-luvulla, jossa kebablastuja alettiin tarjota pitaleivän(lavash) tai wrapin sisällä, jota lounasta hakevat työläiset pystyvät syömään helposti, tarvittaessa vaikka kävellessään.

Döner-kebab ohjeita