Voileivät – Erilaisia täytettyjä voileipiä maailmalta

Lista mielenkiintoisista voileivistä ja täytetyistä leivistä maailmalta.

  • Bánh mì on vietnamilainen, mutta historialliselta siirtomaaisäntä Ranskalta vaikutteita saanut täytetty patonki.
  • BLT on amerikkalainen voileipä, jonka kirjaimet tulevat sanoista Bacon, lettuce ja tomatto. Eli se on pekonisalaattitomaattivoileipä.
  • Bocadillo on tuhti espanjalainen leipä, jonka täytteet voivat olla yllättävänkin monenlaisia.
  • Cheesesteak (tai Philly cheesteak) on nimensä mukaisesti ennen kaikkea lihaa ja juustoa sisältävä amerikkalainen voileipä.
  • Croque monsieur on ranskalainen versio lämpimästä kinkkuvoileivästä ja suosittu ranskalainen ”pubiruoka
  • Cubana on tuhti kuubalainen voileipä kahdella lihalla, suolakurkuilla ja juustolla.
  • Fischbrötchen on Saksan tunnetuimpia voileipiä. Se kääntyy suomeksi kirjaimellisesti kalasämpyläksi. Tuoreen kalan ohella siihen laitetaan yleensä ainakin sipulia ja kastikkeeksi remouladea.
  • Francesinha on tuhti portugalilainen voileipä, jonka väliin tulee lihaa ja makkaraa sekä sulatettua juustoa ja tomaattia.
  • Jambon Beurre on Ranskan suosituin voileipä. Se on yksinkertaisesti patonki, joka väliin laitetaan kinkku ja voita.
  • Medianoche on kuubalaislähtöinen voileipä, jonka väliin laitetaan kinkku ja/tai muuta sianlihaa, juustoa ja suolakurkkua.
  • Mitrailette on Belgiassa suosittu voileipä, jossa olennaista on patongin väliin laitetut ranskalaiset perunat.
  • Muffuleta viittaa sisilialaiseen sesamsiemenleipään ja sen pohjalta rakennettuun neworleanselaiseen tuhtiin täytettyyn voileipään.
  • Panini on italialaislähtöinen voileipägrillissä valmistettu voileipä.
  • Po’ boy on New Orleansista lähtöisin oleva voileipä, jossa ”ranskalaisen leivän” sisään laitetaan lihaa ja mereneläviä.
  • Polish boy on Amerikan Clevlandista lähtöisin täytetty leipä, jossa on kielbasa-makkaraa, ranskalaisia perunoita, barbecue-kastiketta ja coleslawta.
  • Sloppy Joe on hampurilaista muistuttava amerikkalainen voileipä, jossa sämpylän väliin laitetaan jauhelihaa, tomaattikastiketta, sipulia ja worcesterkastiketta.
  • Smørrebrød on tanskalainen avoin voileipä, jossa voi monenlaista lihaa ja pikkelöityjä vihanneksia. Olennaista kuitenkin on, että täytteitä on paljon eikä leipä välttämättä edes erotu niiden alta.
  • Toast Skagen on ruotsalainen voileipä. Katkarapusalaattia sisältävä leipä sopii hyvin alkupalaksi tai pikkupurtavaksi.
  • Zapiekanka on perinteinen puolalainen pikaruoka, jossa patonkipuolikkaan päälle laitetaan ainakin ketsuppia, sieniä ja juustoa