Muffuletta – Tuhti voileipä New Orleansista

Sana muffuletta viittaa sekä pyöreään sisilialaiseen sesamsiemenleipään, että siitä tehdyssä, Amerikan New Orleansissa suosituksi tulleeseen voileipään. Tarinan mukaan nykyinen voileipä sai alkunsa 1900-luvun alussa sisilialaisten maahanmuuttajien toimesta.

Perinteiset muffulettan täytteet ovat mortadella-makkara, salami, kinkku, giardiniera-oliivisalaatti, provolone-juusto (myös muita juustoja käytetään. Toki vähän toisistaan eroavia variaatioitakin on. Kyseessä on siis täytteidensä puolesta varsin tuhti voileipä. Voileivästä saakin usein ostettua myös 1/4 tai 1/2 osia. Yleensä muffulettaa ei lämmitetä.

Muffuleta-reseptit

Muffuletta. Sisilian lahja New Orleansille (Gastrodontti)

Muffuletta eli täytetty kokonainen leipä (Kotiliesi)

Muffuletta New Orleansista (Mallaspulla)