Bánh mì – Vietnamilainen patonki

Bánh mì on vietnamin kielen sana leivälle. Nimellä Banh mi viitataan yleisesti kuitenkin tietynlaiseen vietnamilaiseen leipään, lyhyeen ja ilmavaan, mutta rapeaan patongintyyppiseen leipään, joka on nykyään noussut suosituksi katuruoaksi myös Vietnamin ulkopuolella, erityisesti Amerikassa. Vietnamissa Bánh mì-leipä on tosin pikaruoka, jota löytyy helposti melkein joka kadunkulmasta.

Banh mi vietnamilainen patonki

Leivän jauhoina saatetaan käyttää osittain myös riisijauhoja. Alun perin ranskalaiset siirtomaaisännät toivat patongin Vietnamiin, mutta paikalliset kehittivät siitä oman täytetyn versionsa, jonka jälkeen vietnamilaiset siirtolaiset ovat tehneet sen suosituksi erityisesti angloamerikkalaisessa maailmassa. Vietnamissa banh mi kelpaa niin tuhdiksi aamupalaksi, lounaaksi kuin illalliseksikin. Länsimaissa banh min täytteet ovat usein tuhdimpia kuin perinteisessä vietnamilaisessa patongissa.

Bánh missä on yleensä täytteenä yhtä lihalaatua ja tämän lisäksi erilaisia kasviksia ja yrttejä. Yleisiä kasvistäytteitä ovat kurkku, korianteri, pikkelöity porkkana ja retiisi. Tyypillisin kastike on chilikastike, mutta varsinkin Amerikassa käytetään usein myös majoneesia. Lihana on useimmin kanaa tai possua. Pateekin on suosittu täytevaihtoehto.

Bánh mì-reseptejä

Possu ­banh mi (Vaasan)

Tofu bánh mí – Vietnamilainen patonki (Maailman makuja)

Chicken Banh mi (Kariniemen)

Bánh mì -resepti (Akseli Herlevi)