Bánh mì – Vietnamilainen patonki

Bánh mì on vietnamin kielen sana leivälle. Nimellä Banh mi viitataan yleisesti kuitenkin tietynlaiseen vietnamilaiseen leipään, lyhyeen ilmavaan patongintyyppiseen leipään, joka on nykyään noussut suosituksi katuruoaksi myös Vietnamin ulkopuolella, erityisesti Amerikassa. Leivän jauhoina saatetaan käyttää osittain myös riisijauhoja. Alun perin ranskalaiset siirtomaaisännät toivat patongin Vietnamiin, mutta paikalliset kehittivät siitä oman täytetyn versionsa, jonka jälkeen vietnamilaiset siirtolaiset ovat tehneet sen suosituksi erityisesti angloamerikkalaisessa maailmassa. Vietnamissa banh mi kelpaa niin tuhdiksi aamupalaksi, lounaaksi kuin illalliseksikin.

Banh mi vietnamilainen patonki

Bánh mìsä on yleensä täytteenä yhtä lihalaatua ja tämän lisäksi erilaisia kasviksia. Yleisiä kasvistäytteitä ovat kurkku, korianteri, pikkelöity porkkana ja retiisi. Tyypillisin kastike on chilikastike, mutta varsinkin Amerikassa käytetään usein myös majoneesia. Lihana on useimmin kanaa tai possua.

Bánh mì-reseptejä

Possu ­banh mi (Vaasan)

Bánh mí -leivät (Meillä Kotona)

Chicken Banh mi (Kariniemen)