Smørrebrød – Tanskalainen voileipä täytteineen ja päällisineen

Smørrebrød on varmaankin kansainvälisesti tunnetuin tanskalaisen ruokakulttuurin tuote. Suoraan se kääntyy yksinkertaisesti voileiväksi smør(voi) ja brød(leipä). Yksinkertaisuudessaan Smørrebrød on yleensä avoin voileipä, jossa tummaan hapanjuuren leivotun leivän (Rugbrød) päälle on ladottu leikkeleitä, lihaa, kalaa, tai erilaisia levitteitä kuten maksatahaa. Kasvikset ovat melko usein pikselöityjä, mutta myös tuoreita kasviksia käytetään. Olennaista kuitenkin on, että täytteitä on paljon. Usein itse leipää ei näy täytteiden alta ollenkaan.

Perinteisiä Smørrebrød-variaatioita jatäytteitä

  • Eel( Savustettu ankerias) on yllättävä perinteinen täyte, jonka kanssa leivän päälle laitetaan usein kananmunaa, retiisiä ja ruohosipulia.
  • Dyrlægens natmad (eläinlääkärin yöpala) on leipä, jossa päällisinä on voita, maksatahnaa, naudan suolalihaa, lihahyytelöä ja punasipulia
  • Leverpostej on maksapasteijalla päällystetty leipä, jonka muita suosittuja täytteitä ovat pekoni ja sienimuhennos.
  • Pariserbøfessä täytteenä jauhelihapihvi, paistettu muna, sipulia ja punajuurta.  
  • Ribbensteg on porsaanlihaleipä, jossa on yleensä myös punakaalia.
  • Rullepølse on tanskalainen possusta tehty leikkele ja suosittu erityisesti smørrebrødin täytteenä.
  • Sol over Gudhjem on smørrebrød, jossa leivän päällä savusilliä, ruohosipulia, sipulia ja munankeltuaista.
  • Stjerneskudissa on pohjana poikkeuksellisesi vaalea leipä, jonka päälle laitetaan kalaa ja katkarapuja sekä hieman majoneesia ja kaviaaria.
  • Tartarmad on nimensä mukaisesti smørrebrød, jossa päätäytteenä on tartarpihvi, mutta usein myös kananmunaa ja sipulia.

Smörrebröd-reseptejä

Arkkiherkkuna Smörrebrödit (Kipparin morsian)

Smörrebröd eli tanskalainen voileipä (K-Ruoka)

Tanskalainen Smørrebrød (Vaasan)

Maksapasteija-smörrebröd (MTV)