Cava – Katalonian kuohuviini

Cava on espanjalainen, spesifisti Katalonian alueella tuotettu kuohuviini. Nimi tulee espanjankielen (viini)kellaria tarkoittavasta sanasta cava. Nimi vakiintui lopullisesti 1970-luvuilla kun Ranskan Champagnen alueen ulkopuolella valmistettuja kuohuviinejä ei saanut enää kutsua shampanjaksi.

Tärkeimmät cavaan käytetyt rypälelajikkeet ovat Macabeo, Parellada ja Xarel·lo. Vähemmässä määrin myös sampanjan tuotannossa olennaisia Chardonnayta ja Pinot Noiria käytetään. Maultaan cava on shampanjaan verrattuna pehmeämpi.

Cava tuotantoalueet Katalonia

Kuohuviiniä voidaan valmistaa eri tavoilla, mutta Cavan kohdalla noudatetaan samaa valmistusmenetelmää kuin shampanjassa. Ensin valmistetaan kuohumatonta valkoviiniä ja sen jälkeen siihen lisätään sokeria ja hiivaa ja käyetään toisen kerran, jolloin saadaan kuplat.

Cava-luokitukset sokerimäärän perusteella

  • Brut Nature
  • Extra Brut
  • Brut
  • Extra Seco
  • Seco
  • Semi-Seco
  • Dulce

Cava soveltuu tietysti hyvin erityisesti aperatiiviksi. Suurimpia Cava-merkkejä

Suurimpia cava-brändejä

  • Freixenet on suurin cava-tuottaja ja yksi koko maailman suurimmista kuohuviinin tuottajista.
  • Codorníu
  • Segura Viudas
  • Juvé y Camps