Cava – Katalonian kuohuviini

Cava on espanjalainen, spesifisti Katalonian alueella tuotettu kuohuviini. Suurimmat tuotantoalueet ovat Barcelonan kaupungin etelä- ja länsipuolella. Nimi tulee espanjankielen (viini)kellaria tarkoittavasta sanasta cava. Nimi vakiintui lopullisesti 1970-luvuilla kun Ranskan Champagnen alueen ulkopuolella valmistettuja kuohuviinejä ei saanut enää kutsua samppanjaksi. Maultaan cava on samppanjaan verrattuna pehmeämpi.

Cavassa käytetyt rypälelajikkeet

Cavaan on perinteisesti käytetty kolme paikallista rypälelajikkeetta, jotka ovat Macabeo, Parellada ja Xarel·lo. Vähemmässä määrin myös sampanjan tuotannossa olennaisia Chardonnayta ja Pinot Noiria käytetään.

Cava tuotantoalueet Katalonia

Kuohuviiniä voidaan valmistaa eri tavoilla, mutta Cavan kohdalla noudatetaan samaa valmistusmenetelmää kuin samppanjassa. Ensin valmistetaan kuohumatonta valkoviiniä ja sen jälkeen siihen lisätään sokeria ja hiivaa ja käytetään toisen kerran, jolloin saadaan kuplat. Toisen käymisen tulee kestää vähintään yhdeksän kuukautta. Cava soveltuu tietysti hyvin erityisesti aperatiiviksi.

Cava-luokitukset sokerimäärän perusteella

  • Brut Nature
  • Extra Brut
  • Brut
  • Extra Seco
  • Seco
  • Semi-Seco
  • Dulce

Suurimpia cava-brändejä

  • Freixenet on suurin cava-tuottaja ja yksi koko maailman suurimmista kuohuviinin tuottajista.
  • Codorníu on toinen suurimmista cavan valmistajista. Cavaa se on valmistanut 150 vuotta, mutta koko Codorniun historia ulottuu vielä paljon pidemmällä ja se on yksi Espanjan vanhimmista yrityksistä.
  • Segura Viudas
  • Juvé y Camps