Baskilainen keittiö – Pinxtoja ja muuta

Baskimaa on ruokakulttuuriltaan Espanjan mielenkiintoisimpia alueita. Siinä on paljon samaa kuin Espanjan ruokakulttuurissa muutakin, mutta myös monilla paikallisilla erikoisuuksillaan. Baskimaalla on toisaalta simppelimpiä ja halvempia ruokapaikkoja, mutta myös fine diningia ja suuria määrä Michelin-tähden saaneita ravintoloita.

Pinxtot – Baskimaan tapakset

Pinxtot ovat baskilainen versio tapaksista. Baskimaassa ja jossain muuallakin Pohjois-Espanjassa tapaksista käytetään myös sanoja pincho ja pintxo(baskin kielellä). Tapakset on usein lävistetty hammastikulla. Se toisaalta pitää eri osat yhdessä, mutta tätä voidaan ravintolassa käyttää myös tapana laskea asiakkaan syömien tapasten kokonaismäärä. San Sebastianissa jotkut ovat määritelleet että pinxto pitää pystyä syömään seisaltaan kahdella suupalalla ilman lautasta tai ruokailuvälineitä.

Muita baskikeittiön tunnettuja ruokia

  • Chistorra on baskilainen chorizon tyyppinen sianlihamakkara, jota maustetaan yleensä valkosipulilla ja paprikajauheella.
  • Idiazábal on Baskimaan tunnetuin juusto. Se on kova pasteroimattomasta lampaanmaidosta valmistettu juusto.
  • Marmitako on baskilainen kalapata, johon tulee tonnikalaa, perunaa, sipulia, paprikaa ja tomaattia. Se on alun perin kalastajien luoma simppeli pataruoka.
  • Piperade on varsinkin Baskimaalla suosittu kasvisruoka. Sen tärkeimpiä raaka-aineita ovat sipuli, paprika, tomaatti ja paikallinen Espelette-chiliä. Piperadea voidaan tarjota joko pääruokana tai aterian lisäkkeenä.
  • Talo on Baskimaan versio tortillasta. Sen suosituin täyte on paikallinen makkara, mutta muitakin täytteitä voidaan käyttää.
Baskikeittiö pinxtot

Baskimaan alkoholijuomat

Omenoista valmistettu siideri on yllättävän suosittu alkoholijuoma Baskimaassa. Sagardotegi on nimi paikallisille siidereihin erikoistuneille anniskelupaikoille. Txakoli on taas paikallinen mieto ja hieman kuplia sisältävä valkoviinityyppi. Vahvoista paikallisista alkoholijuomista varmaankin tunnetuin on Izarra.