Gazpacho on alunperin Etelä-Espanjan Andalusiasta lähtöisin oleva kylmä keitto, joka on nykyään kuitenkin suosittu ruokalaji koko Espanjassa ja myös Espanjan ulkopuolella. Keiton alkuperästä on hieman erilaisia teorioita, joidenkin mielestä se oli roomalaisten alueelle tuoma leipäkeitto ja tomaatti on tullut vasta myöhemmin tärkeäksi keiton raaka-aineeksi. Gazpachoon voidaan laittaa kuitenkin hyvin monenlaisia kasviksia ja joskus myös kalaa tai lihaa.

Gazpachon tyypillisimmät raaka-aineet
- vaalea leipä
- tomaatti
- kurkku
- paprika
- sipuli
- valkosipuli
- oliiviöljy
- etikka
Kylmä kasviskeitto soveltuu erityisen hyvin kuumien kesäpäivien ruoaksi. Gazpacho on myös melko valmistaa, sillä sitä ei tarvitse keittää vaan sen voi tehdä blenderissä.