Espanjalainen siideri (Sidra)

Espanjalainen siideri (espanjaksi Sidra) on monille ehkä hieman yllättäen erityisen suosittu juoma laajoilla alueilla Espanjassa, maan pohjoisosassa ja erityisesti Asturiassa, jossa tuotetaan noin 4/5 Espanjan siideristä.

Espanjalaisen siiderin vahvuudet saattelevat vaihdella paljon. Osa on varsin mietoja, eli alkoholia on vain 4%, mutta toiset ovat selvästi voimakkaampia 8%. Espanjalainen siideri on maultaan hyvin kuivaa ja koostumukseltaan sameaa. Siideri valmistetaan myös Espanjassa luonnollisesti omenoista. Ranskalaisen siiderin tapaan myös espanjalainen siideri on valmistetaan ennen kaikkea isompiin viinipullon kokoisiin pulloihin ja tarjoillaan pienehköistä laseista.

Espanjalainen siideri kaataminen

Espanjassa on myös siiderille omistettuja ravintoloita sidrerías (Baskimaassa Sagardotegi), joissa juoma kaadetaan traditionaalisesti suorastaan akrobaattisella tavalla lasiin korkealta pään yläpuolelta pidetystä pullosta. Espanjalainen siideri sopii hyvin juomaksi tapaspöytään. Nykyään Suomessa ainakin Alko tarjoaa myös joitain espanjalaisia siidereitä valikoimassaan.