Portugalilainen keittiö

Portugalilainen keittiö ei kuulu Euroopan tunnetuimpiin, mutta sillä on kuitenkin paljon tarjottavaa muulle maailmale. Atlantinmeren rantavaltiona kala ja merenelävät ovat keskeisessä roolissa Portugalin keittiössä ja harvassa maailman maassa syödään henkeä kohden yhtä paljon kalaa kuin Portugalissa. Yksittäisistä kaloista tärkeimpiä ovat sardiini ja turska. Maan lentävänä lauseena on että portugalilaisilla on oma turskareseptinsä vuoden jokaiselle päivälle.

Portugalissa Espanjan tapaksia muistuttavaa ruokatyyppiä kutsutaan nimellä petisco.

Portugalin ruoan monimuotoisessa maustemaailmassa myös näkyy Portugalin ammoinen asema siirtomaamahtina. Moniin muihin maihin verrattuna tuore korianteri on myös suosittu mauste. Muiden Etelä-Euroopan keittiöiden tapaan oliiviöljyä käytetään runsaasti sekä ruoanlaitossa, mutta usein sitä myös lorautetaan mausteeksi ruoan päälle.

Varmaankin tunnetuin Portugalin jälkiruoka on pastel de nata -leivos, joka on vaniljakreemillä täytetty lehtitaikinaleivos. Portugali on myös hedelmäntuottajamaa, joten paikalliset hedelmät ovat jälkiruokapöydässä suosittuja, vaikkei maan hedelmiä merkittävästi ulkomaille viedäkään.

Portugalin viinit

Portugalin on myös viinintuottajamaa. Historiallisesti maassa on kuitenkin tuotettu lähinnä punaviinenjä ja selvästi vähemmän valkoviiniä. Lisäksi maassa tuotetaan kuitenkin väkeviä viinejä. Jälkiruoaksi nautittavaa portviiniä tuotetaan Porton kaupungin ympäristössä. Madeiraviiniä puolestaan tuotetaan samannimisellä Madeiran saarella.