Portugalilainen ruoka – lusitaanien ruokakulttuuri

Portugalilainen keittiö ei kuulu Euroopan tunnetuimpiin, mutta maan ruokakulttuurilla on kuitenkin paljon tarjottavaa muulle maailmalle. Atlantin meren rantavaltiona kala ja merenelävät ovat keskeisessä roolissa Portugalin keittiössä ja harvassa maailman maassa syödään henkeä kohden yhtä paljon kalaa kuin Portugalissa. Yksittäisistä kaloista tärkeimpiä ovat sardiini ja turska. Maan lentävänä lauseena on että portugalilaisilla on oma turskareseptinsä vuoden jokaiselle päivälle. Ehkä tunnetuin kalaruoka on Caldeirada, joka voi tosin käytännössä tarkoittaa hyvin monenlaista kalapataa.

Vanhana siirtomaamahtina Portugalin ruuassa eksoottisemmat mausteet ovat näkyneet jo vuosisatoja ja toisaalta esim. brasilialainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita juuri portugalista.

Portugalissa Espanjan tapaksia muistuttavaa ruokatyyppiä kutsutaan nimellä petisco. Espanjalaisen vuoristokinkkua Jamónia muistuttava kinkku taas tunnetaan Portugalissa nimellä presunto. Muutenkin yhtäläisyyksiä naapurimaa Espanjan ruokakulttuurin on luonnollisesti paljon. Muiden Välimeren maiden tapaan oliiviöljyä käytetään ruonlaitossa paljon.

Jälkiruoka portugalissa

Varmaankin tunnetuin Portugalin jälkiruoka on pastel de nata -leivos, joka on vaniljakreemillä täytetty lehtitaikinaleivos. Erikoisen niminen suklaasalami taas on suklaaleivonnainen, joka ei nimestään huolimatta sisällä yhtään mitään lihaa. Portugali on myös hedelmäntuottajamaa, joten paikalliset hedelmät ovat jälkiruokapöydässä suosittuja, vaikkei maan hedelmiä merkittävästi ulkomaille viedäkään.

Portugalin viinit

Portugalin on myös viinintuottajamaa. Historiallisesti maassa on kuitenkin tuotettu lähinnä punaviinejä ja selvästi vähemmän valkoviiniä, joskin pohjoisportugalilainen Vinho Verde on omalaatuinen raikas valkoviini. Lisäksi maassa tuotetaan kuitenkin tunnettuja väkeviä viinejä. Jälkiruoaksi nautittavaa portviiniä tuotetaan Porton kaupungin ympäristössä. Hyvin jopa korkattuna säilyvää Madeiraviiniä puolestaan tuotetaan samannimisellä Madeiran saarella.