Jamón – Espanjalainen ilmakuivattu kinkku

Jamón on suolaamalla valmistettu espanjalainen kinkku ja tunnetuimpia espanjalaisen keittiön symboleja. Se on myös suosittu tapas ja suosituin espanjalaisten krokettien (croquetas) täyte. Jamon muistuttaa italialaista prosciuttoa, mutta valmistusaika on pidempi ja tätä myös maku on voimakkaampi ja rakenne kuivempi. Jamónia käytetään yleensä ohuina siivuina. Jamonia on kahta eri pääsorttia: Jamón ibéricoa ja Jamón serranoa.

Jamón Ibérico

Jamón Ibérico on vuoristokinkuista tuotantotavoiltaan tarkempi, kalliimpi ja eksklusiivisempi. Jamon Iberico.-nimeä käyttävät ilmakuivatut kinkut on valmistettu määritetyillä tavoilla ja alueilla Espanjassa. Jamon Iberico valmistetaan kypsyttämällä niitä tyypillisesti 24 – 30 kuukautta. Valmistusprosessi on tarkan perinteinen ja ainoana säilöntäaineena valmistusprosessissa on merisuola. Se valmistetaan ”mustista” vapaina laiduntavista Jamon Iberico porsoista laiduntavat vapaana. Näin porsaat syövät tammenterhoja jotka antavat lihalle pehmeän pähkinäisen maun.

Jamón serrano

Jamón serranon kohdalla valmistustapa ei ole aivan yhtä tarkkaan määriteltyä. Sitä saadaan tavallisesta vaaleasta siasta, jota ruokitaan jyvillä. Jamón Serranoa kypsytetään noin vuoden ajan ja sillä on pehmeä ja mieto maku.