Espanjalaiset Tapakset

Tapakset ovat espanjalaisen keittiön tunnetuimpia antimia. Tyypillisimmin tapakset ovat pikkusuolaisia, joita nautitaaan viinin tai oluen kanssa ja joskus myös alkupaloina. Kooltaan tapakset ovat pienehköjä käsinsyötäviä suupaloja ja vaikka jotkin suupalat ovat vakiintuneita ja niitä saa lähes ympäri Espanjan, voidaan tapaksina tarjota hyvin monenlaista pikkupurtavaa. Perinteisesti tapas on usein ollut juoman kanssa saatava ilmainen pikkupurtava, mutta varsinkin nykyään tapakset ovat useammin maksullisia.

Baskimaassa ja Pohjois-Espanjassa tapaksista käytetään myös sanoja pincho ja pintxo(baskin kielellä). Varsinkin tällä alueella tapakset on usein lävistetty hammastikulla. Se toisaalta pitää eri osat yhdessä, mutta tätä voidaan käyttää myös laskemaan asiakkaan syömien tapasten kokonaismäärä.

Tapa tarkoittaa espanjankielellä kantta. Aikoinaan ravintolassa lasin päälle laitettiin esim. leipä- tai juustoviipale suojaamaan juomaa ilmassa pölyltä ja kärpäsiltä. Nykyäänkin tapakset ovat pienen kokonsa ohella myös helposti valmistettavia eikä niihin useimmiten tarvitse liettä.

Suosittuja tapaksia

Patatas bravas

Patatas bravas on perunapohjainen tapas. Käytönnössä kyseessä on öljyssä paistetut lohkoperunat, jotka tarjoillaan yleisimmin miedosti tulisella kastikkeella ja valkosipulimajoneesilla.

Boquerones

Boquerones tarkoittaa viinietikassa marinoituja sardellelleita.

Calamares

Friteeratut mustekalarenkaat dipin kanssa ovat ehkä suosituin merenelävistö tehty tapas.

Empanada

Empanada on pieni suolainen pasteija, jonka suosittuja täytteitä ovat liha ja juusto.

Pincho moruno

Pincho moruno viittaa tikkuun, jossa on mausteisia porsaan, lampaan tai kananpaloja.

Tortilla espanjalainen perunamunakas

Espanjassa tortilla on perinteisesti viitannut perunamunakkaaseen.