Espanjalaiset Tapakset

Tapakset ovat espanjalaisen keittiön tunnetuimpia antimia. Tyypillisimmin tapakset ovat pikkusuolaisia, joita nautitaan viinin tai oluen kanssa ja joskus myös alkupaloina. Kooltaan tapakset ovat pienehköjä käsin syötäviä suupaloja ja vaikka jotkin suupalat ovat vakiintuneita ja niitä saa lähes ympäri Espanjan, voidaan tapaksina tarjota hyvin monenlaista pikkupurtavaa ja monilla alueilla on omat paikalliset -tapas-erikoisuutensa.

Perinteisesti tapas on usein ollut juoman kanssa saatava ilmainen pikkupurtava, mutta varsinkin nykyään tapakset ovat useammin maksullisia. Vastapainiksi nykyään tapakset ovat toisaalta myös usein hieman kookkaampia ja ruokaisampia.

Baskimaassa ja Pohjois-Espanjassa tapaksista käytetään myös sanoja pincho ja pintxo(baskin kielellä). Varsinkin tällä alueella tapakset on usein lävistetty hammastikulla. Se toisaalta pitää eri osat yhdessä, mutta tätä voidaan ravintolassa käyttää myös tapana laskea asiakkaan syömien tapasten kokonaismäärä.

Tapa tarkoittaa espanjankielellä kantta. Aikoinaan ravintolassa lasin päälle laitettiin esim. leipä- tai juustoviipale suojaamaan juomaa ilmassa pölyltä ja kärpäsiltä. Nykyäänkin tapakset ovat pienen kokonsa ohella myös helposti valmistettavia eikä niihin useimmiten tarvitse liettä.

Suosittuja tapaksia

Aceitunas (Oliivit)

Aceitunas eli oliivit on espanjalaisista tapaksista simppeleimpiä. Hieman monimutkaisemmissa muunnoksissa ne on kuitenkin voitu täyttää esimerkiksi anjoviksella.

Albóndigas (Espanjalaiset lihapullat)

Sana Albóndigas viittaa yksinkertaisesti lihapulliin. Espanjalaiset tapaslihapullat tarjoillaan useimmin tomaattikastikkeessa.

Boquerones

Boquerones tarkoittaa viinietikassa, oliiviöljyssä ja valkosipulissa marinoituja sardellelleita. Suomalaiset voivat valmistaa vastaavia tapaksia myös silakoista.

Calamares

Calamares, eli friteeratut mustekalarenkaat dipin kanssa ovat ehkä suosituin merenelävistä tehty tapas. Sitruuna on välttämätön mauste, mutta myös majoneesia voidaan tarjota.

Croquetas

Croquetas viittaa rapeakuorisiin espanjalaisiin kroketteihin, joiden ominaispiirteisiin kuuluu bechamel-kastiketäyte. Jamon lienee suosituin täyte, mutta myös monenlaisia muita lihoja tai kasviksia voidaan käyttää

Empanada

Empanada on pieni suolainen pasteija, jonka suosittuja täytteitä ovat liha ja juusto, mutta muitakin täytteitä voidaan käyttää.

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo eli valkosipulikatkaravut. Pannulla oliiviöljyssä paistetut katkatabut maustetaan valkosipulilla, chilillä ja paprikajauheella.

Patatas bravas

Patatas bravas on perunapohjainen tapas. Käytännössä kyseessä on öljyssä paistetut lohkoperunat, jotka tarjoillaan yleisimmin miedosti tulisella kastikkeella ja valkosipulimajoneesilla.

Pimientos de padron

Pimientos de padron tarkoittaa Galiciasta lähtöisin olevia vihreitä pikkupaprikoita, jotka paistetaan oliiviöljyssä pannulla ja päälle ripotellaan reilusti suolaa.

Pincho moruno

Pincho moruno viittaa tikkuun, jossa on mausteisia porsaan, lampaan tai kananpaloja.

Tortilla – espanjalainen perunamunakas

Espanjassa tortilla on perinteisesti viitannut perunamunakkaaseen. Perunoiden ja kananmunien lisäksi ei välttämättä tarvita kuin oliiviöljyä, mutta sipuli on myös usein lisätty raaka-aine.