Kantonilainen keittiö – 廣東菜

Kantonilainen keittiö (廣東菜)on yksi kiinalaisen ruokakulttuurin alueellisista variaatioista. Se on nimetty eteläkiinalaisen Kantonin alueen mukaan. Se on kuitenkin hallitsevassa roolissa hallinnollista kantonin aluetta laajemmalla alueella Etelä- ja Länsi-Kiinassa. Suurista kaupungista sen tärkeimpiä keskuksia ovat Hong kong ja Guanzhou.

Suomessa ja monessa muussakin länsimaassa kiinalaiset ravintolat tarjoavat ruokaa, joka on Kiinan eri ruoka-alueista lähimpänä kantonilaista. Se on esimerkiksi useimpien muiden alueiden ruokaa vähemmän mausteista. Kantonilaisessa ruoanlaitossa ei yleisesti käytetä tuoreita yrttejä, vaan maustamiseen käytetään usein säilöttyjä elintarvikkeita Yksittäisistä lisäkkeistä maininnanarvoinen on soijapohjainen Hoisin-kastike, joka toimii monipuolisena lisäkkeenä monenlaisille ruoille.

Kantonilaisessa ruoanlaitossa käytetään monipuolisesti lihaa, mukaan lukien sianliha, naudanliha, ja kana, sekä lähes kaikki syömäkelpoiset lihat, kuten sisäelimet. Lähellä rannikkoa sijaitsevassa kantonilaisessa keittiössä suositaan myös tuoreita mereneläviä, ja monet ravintolat pitävät akvaarioita tai mereneläväsäiliöitä paikan päällä.

Dim sum, jossa pöytään tuodaan tuodaan paljon seurueen kesken jaettavia aineksia on lähtöisin Kantonista. Se saattaa sisältää mm. höyrytettyjä ja paistettuja dumplingeja, höyrytettyjä mereneläviä, nuudelirullia ja muita herkkuja.