Fuusioruoka – Eri ruokakultturien tapaamisia

Sanalla fuusioruoka viitataan ruokalajeihin, jotka yhdistelevät kahden eri maan tai alueen ruokakulttuurien elementtejä. Suurena maana, johon on tullut jatkuvasti maahanmuuttajia monista eri paikoista, on Yhdysvallat ollut erityisen hedelmällinen modernien fuusiokeittiöiden kehittymispaikka, mutta on fuusioruokia syntynyt monissa paikoissa ympäri maailmaa. Aasiassa on myös eurooppalaisittain tuntemattomia fuusiokeittiöitä esim. Indonesiassa on paikallisesti oudompia ruokalajeja, jotka ovat syntyneet kiinalaisten tai intialaisten maahanmuuttajien vaikutuksesta.

Maailman tunnettuja fuusioruokia

  • Bánh mì on Vietnamissa entisen siirtomaaisäntä Ranskan vaikutteista syntynyt täytetty leipä, joka on sittemmin tullut suosituksi myös Amerikassa ja muuallakin länsimaissa.
  • Chimichanga on ehkä amerikkalaisin mahdollinen meksikolaisvaikutteinen ruoka. Siinä muuten tavanomainen burrito uppopaistetaan.
Fuusioruoka chimichanga
  • Jambalya on Yhdysvaltain Louisianan cajun-keittiön luoma pataruoka. Riisipohjaisessa jambalyassa yhdistyvät ranskalainen ja länsiafrikkalainen ruokakulttuuri.
  • Korealainen hampurilainen: Korealaisista vaikutteista on syntynyt variaatio amerikkalaisesta amerikkalaisimpaan ruokaan eli hampurilaiseen. Olennaista on kimchin käyttö burgerissa.
  • Korelaiset tacot: Los Angelesin suurten meksikolaisten ja korealaisten väestöryhmien kohtaamisesta on syntynyt korea-meksikolainen keittiö jossa meksikolaisiin burritoihin tai tacoihin laitetaan kimchia ja korealaisittain grillattua lihaa. Korealaiset tacot ovat kuitenkin levinneet 2000-luvulla ympäri Amerikkaa ja myös maan ulkopuolelle.
  • Loco moco on havaijilainen ruokalaji, jossa kohtaavat hampurilaispihvi tarjoillaan riisipedillä, ruskeakastikkeella ja paikallisilla lisäkkeillä.
  • Lomo saltado on Perussa syntynyt liharuoka joka saanut vaikutteita maan kiinalaisista maahanmuuttajilta. Laajemmin Perun ja kiinalaisen ruokakukulttuurin fuusioon viitataan sanalla Chifa.
Fuusioruoka lomo saltado
  • Sushiburrito: sushiburrito on syntynyt Amerikassa ja levinnyt viime vuosikymmeninä ympäri maailmaa. Siinä sushiaineksia kääritään suuremmaksi muodoltaan burritoa muistuttavaksi rullaksi.
  • Yaka mein on New Orleansissa syntynyt nuudelikeitto, jossa kiinalainen ruoka on saanut paikallisen afroamerikkalaisen twistin.