Thaimaalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Thaimaalainen keittiö on yksi Kaakkois-Aasian omalaatuisista ruokakulttuureista. Siinä on melko paljon samaa kiinalaisen ja vietnamilaisen keittiön kanssa, mutta monilla omilla erikoisuuksillaan. Riisi on tärkein yksittäinen raaka-aine, jota tarjolla useimmilla aterioilla. Tärkein yksittäinen riisilajike on jasmiiniriisi. Riisin ohella ruoka ohella aterioilla voidaan usein kuitenkin tarjota myös nuudeleita, jotka tosin ovat useimmin riisinuudeleita.

Thaimaalaiset käyttävät syömäpuikkoja ensisijaisesti nuudelien syöntiin. Muuten käytetään lusikkaa ja myös haarukkaa. Aterialla on usein iso riisikulho, mutta sen ohella useampia ruokalajeja: keittoja, salaatteja, patoja ja kastikkeita, joita syödään iloisesti ristikkäin ja jokainen saa ammentaa haluamiaan osia omalle lautaselleen. Toki Bangkokin ja pienempienkin thaimaalaisten kaupunkien kaduilla on paljon monenlaista kojua ja katuruokapaikkaa, jossa voi syödä nopeasti tai ottaa mukaansa yksittäisiä tai pienempiä ruokalajeja. Monet ruokakojut saattavat keskittyä yksittäiseen tai pariin ruokalajiin.

Thairuoka on melko kasvispainotteista. Vaikka lihaa on monissa ruoissa, saattaa sen määrä olla hyvin pieni suhteessa kasviksiin. Lihan osalta käytetään possua, kanaa, kalaa tai muita mereneläviä. Näiden ohella thaimaalaiset kuuluvat kuitenkin maailman innokkaimpiin hyönteisten syöjiin ja uppopaistetut heinäsirkat ovat maassa melko perusruokaa.

Mausteet thaimaalaisessa keittiössä

Aito thairuoka on usein kuitenkin myös hyvin tulista. Tottumattomalle thaimaalaisten chilin käyttö voi olla liikaa. Voimakkaan chilin ohella thaimaalaisessa ruoassa on myös muita makuja. ja tulisuutta tasapainotetaan esim. limellä ja kookosmaidolla. Muita tyypillisiä mausteita ovat mm. inkivääri, sitruunaruoho, kaffirlimetinlehdet ja korianteri. Olennaisessa osassa ovat myös monenlaiset tahnat sekä maustekastikkeet, joista ehkä tunnetuin yksittäinen on kalakastike (น้ำปลา). Viime aikoina myös länsimaissa suosituksi tullut kastike Sriracha on lähtöisin Thaimaasta.

Hedelmät

Trooppisena maana Thaimaassa tuotetaan monenlaista hedelmää, joita käytetään osana ruuanlaitossa tai syödään sellaisenaan, usein myös jälkiruokana. Mango on erityisen suosittua, kuten myös ananas ja papya mutta maassa paljon myös suomalaisille oudompiakin eksoottisia hedelmiä kuten jangooni, pomole ja jakkihedelmä.

thaimaalainen ruoka tom yam

Tärkeitä thaimaalaisia ruokia

  • Pad thai on usein katuruokana riisinuudeliruoka, jossa voi riisinuudelien ohella olla monenlaista kasvista.
  • Tom yam on tulinen ja kirkas katkarapuja sisältävä keitto.