Meze-lautanen – maailman mezejä

Mezet ovat itäisellä Välimerellä, Balkanilla ja Lähi-idässä suosittu lajitelma pikkusyötäviä. mutta sopivat ne hieman runsaampana kokoelmana pääruoaksakin. Niiden levinneisyysalue on samankaltainen kuin entistä Ottamanien imperiumin alue. Mezet muistuttavat hieman espanjalaisia tapaksia. Kreikassa ja balkanilla mezet saatetaan usein tarjota alkoholin kuten rakin tai ouzon kanssa, Lähi-Idässä tämä on harvinaisempaa. Mezet sopivat hyvin kasvissyöjille, koska ne ovat aina olleet varsin kasvispainotteisia.

mezelautautanen

Meze-vaihtoehtoja

  • Baba ganoush on libanonilainen munakoisotahna
  • Beyaz peynir on turkkilainen fetajuustoa muistuttava juusto ja suosittu vaihtoehto turkkilaisessa meze-lautasella.
  • Dolma on viinilehtikääryle, jonka yleisiä täytevaihtoehtoja ovat tomaatti, sipuli, paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa.
  • Falafelit ovat nykyään ympäri maailmaa suosittuja friteerattuja kikhernepyöryköitä, jotka ovat suosittuja myös mezepöydässä.
  • Halloumi on meze-lautasen suosituin juustovaihtoehto.
  • Haydari on jogurttiphjainen dippi, jota maustetaan yrteillä ja valkosipulilla.
  • Hummus on munakoisotahna on alunperin libanonilainen dippivaihtoehto meze-lautaselle, mutta se on levinnyt aikalailla kaikialle itäisen Välimeren alueelle.
  • Köfte on turkkilainen lammaslihapulla ja siellä ehkä tärkein lihaa sisältävä meze-elementti.
  • Pitaleipä on melkein välttämättömin osa meze-lautasta, sillä voidaan myös kaapia
  • Sujuk on varsinkin Balkanilla suosittu mausteinen naudanlihamakkara, josta voidaan leikata siivuja meze-lautaselle.
  • Tabbouleh on simppeli salaatti, jossa perusraaka-aineet ovat tomaatti, persilja, minttu, bulguri ja sipuli.
  • Tsatsiki on Kreikassa usein välttämätön dippivaihtoehto meze-lautaselle.