Meze-lautanen – maailman mezejä

Mezet ovat itäisellä Välimerellä, Kreikassa, Balkanilla ja Lähi-idässä suosittu lajitelma pikkusyötäviä. mutta sopivat ne hieman runsaampana kokoelmana pääruoaksikin. Niiden levinneisyysalue on samankaltainen kuin entistä Ottamanien imperiumin alue. Mezet muistuttavat hieman espanjalaisia tapaksia.

mezelautautanen turkki

Kreikassa ja Balkanilla mezet saatetaan usein tarjota alkoholin kuten rakin tai ouzon kanssa, Lähi-Idässä tämä on harvinaisempaa. Mezet sopivat yleensä hyvin kasvissyöjille, koska ne ovat aina olleet varsin kasvispainotteisia.

Vaihtoehtoja meze-lautaselle

  • Baba ganoush on munakoisotahna ja suosittu dippi libanonilaisille mezeille.
  • Beyaz peynir on turkkilainen fetajuustoa muistuttava juusto ja suosittu vaihtoehto turkkilaisella meze-lautasella.
  • Dolma on viinilehtikääryle, jonka yleisiä täytevaihtoehtoja ovat tomaatti, sipuli, paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa.
  • Falafelit ovat nykyään ympäri maailmaa suosittuja friteerattuja kikhernepyöryköitä, jotka ovat suosittuja myös mezepöydässä.
  • Halloumi on suosittu juustovaihtoehto mezelautaselle.
  • Haydari on jogurttiphjainen dippi, jota maustetaan yrteillä ja valkosipulilla.
  • Hummus on munakoisotahna on alun perin libanonilainen dippivaihtoehto meze-lautaselle, mutta se on levinnyt aikalailla kaikkialle itäisen Välimeren alueelle.
  • Köfte on turkkilainen lammaslihapulla ja siellä ehkä tärkein lihaa sisältävä meze-elementti.
  • Pitaleipä on melkein välttämättömin osa meze-lautasta, sillä voidaan myös kaapia lautasen dipit ja nesteet suuhun.
  • Sujuk on varsinkin Balkanilla suosittu mausteinen naudanlihamakkara, josta voidaan leikata siivuja meze-lautaselle.
  • Tabbouleh on simppeli salaatti, jossa perusraaka-aineet ovat tomaatti, persilja, minttu, bulguri ja sipuli.
Meze tabbouleh
  • Tsatsiki on Kreikassa usein välttämätön dippivaihtoehto meze-lautaselle.