Viinilehtikääryleet – Dolma ja Sarma

Viinilehtikääryleet ovat erityisesti Libanonissa ja muualla Lähi-Idässä, Keski-Aasiassa, Turkissa ja Kaakkois-Euroopassa suosittu ruokalaji. Viinilehtikääryleitä on nykyään myynnissä suomalaisissakin ruokakaupoissa. Niiden valmistaminen itse ei olekaan aivan pienitöistä.

Viinilehtikääryleet ovat suosittuja erityisesti mezepöydässä. Turkissa viinilehtikääryleisiin viitataan sanoilla dolma ja salma. Nimensä mukaisesti niissä kääritään viinilehden sisään erilaisia täytteitä. Suosituimpia kasvistäytteitä ovat tomaatti, paprika, sipuli, munakoiso, kurpitsa ja kesäkurpitsa.

Dolma viinilehtikääryleet

Suosittuja versiota ovat myös keitetyn riisin käyttäminen täytteenä ja lihaakin voidaan käyttää. Usein viinilehtikääryleiden kanssa tarjoillaan tahinia.