Raki-viina – Turkin kansallisjuoma

Raki (rakı) on selvästi tunnetuin turkkilainen viina. Modernin Turkin tasavallan perustaja Kemal Atatürk oli suuri juoman ystävä ja se on maassa kansallisjuoman maineessa. Raki on hyvin samankaltainen kreikkalaisen ouzon ja muiden Balkanin alueen aniksella maustettujen viinojen kanssa. Alkoholipitoisuudet ovat yleensä 40 prosentin tuntumassa. Toki kotitekoinen raki saattaa olla alkoholipitoisuudeltaan vielä selvästi korkeampaakin.

Raki turkkilainen juoma

Raki valmistetaan viinirypäleistä tislaamalla, joskin sitä saatetaan joskus myös valmistaa muista hedelmistä kuten luumuista tai viikunoista.

Raki on syytä tarjoilla erittäin kylmänä. Tietyissä tilaisuuksissa raki toimii hyvin erityisesti meze-pöydän osana, turkkilaisissa häissä tai muissa tärkeissä juhlissa. Juoma nautitaan yleensä jossain määrin vedellä laimennettuna. Veden kaatamisen jälkeen juoma muuttuu tietysti lasissa sameammaksi. Tämän takia sitä kutsutaan Turkissa myös leijonan maidoksi (aslan sütü). Tärkeimpiä raki-brändejä nykyään ovat Yeni, Tekirdağ, Altınbaş ja Efe.