Kebabruokia ja -tyyppejä

Kebab on Turkista ja Lähi-Idästä lähtöisin oleva, mutta nykyään ympäri maailma levinnyt grillattu liharuoka. Suosittuna pikaruokana kebabista on monenlaista eri versioita ja samanlaisiin ruokiin saatetaan eri paikoissa viitata hieman eri sanoilla. Alla olennaisinta kebabvariaatioita ja -sanastoa.

  • Adana kebab on turkkilaisen Adanan kaupungin mukaan nimetty. Se on lampaanjauhelihasta tehty pitkulainen kebabvarras, joka tarjoillaan yleensä ohuen leivän sisään käärittynä.
  • Döner kebab on varmasti ainakin Euroopassa laajimmin tunnettu kebabmuoto. Se viittaa vertikaalisesti pystyssä olevan tikun ympärillä pyörivää suurta kebabvarrasta, josta leikataan paloja.
  • Dürüm kebab on kebabrulla jossa kebablihaa laitetaan Lavash-leivän sisään.
  • Gyros on kreikkalainen versio döner-kebabista. Gyros kuitenkin varmistetaan usein porsaanlihasta.
  • İskender kebap on Bursan kaupungista lähtöisin oleva kebabruoka, jossa annoksessa on kebablihan lisäksi pitaleipäpaloja, jogurttia ja tomaattikastiketta.
  • Kapsalon on Hollannin Rotterdamissa syntynyt kebabannos, jossa alumiinivuokaan laitettujen kebablastujen ja ranskalaisten päälle sulatetaan goudajuustoa.
  • Shawarma on käytännössä synonyymi vertikaalivartaassa valmistettavalla döner-kebabille.
  • Shish kebab on shaslikin kaltainen liharuoka.