Horiatiki (θερινή σαλάτα) on tunnetuin kreikkalainen salaatti. Salaatti syntyy aineista, jota perinteisellä kreikkalaisella maanviljelijällä oli helposti käytettävissään. Simppelihkön salaatin pääraaka-aineina toimivat tomaatti, kurkku, sipuli, oliivit(mieluusti kalamata) ja fetajuusto. Kokonainen fetajuustopala on tapana asettaa annoksen päällimmäiseksi muiden raaka-aineiden päälle.
Myös muut salaatin raaka-aineet pilkotaan varsin suurpiirteisesti melko suuriksi palasiksi. Yleisenä variaationa mukana saattaa olla myös paprikaa. Kreikan ulkopuolella mukaan voidaan usein laittaa myös lehtisalaattia, mutta Kreikassa se ei missään nimessä kuuluu ruokaan.
Kreikkalaisen salaatin kastikkeena toimii simppelisti paikallinen oliiviöljy ja mausteeksi laitetaan myös oreganoa.
Kreikkalaisen salaatin reseptejä
Kreikkalainen salaatti (Martat)