Gyros – Kreikkalaisen pitaleivän täyte

Gyros on ehkä tunnetuin kreikkalainen liharuoka, joka muistuttaa paljon turkkilaista kebabia. Kebabin tapaan se on isossa pystysuuntaisessa vartaassa grillattua ja pieniksi paloiksi vuollettua lihaa. Muslimimaista eroten kreikkalainen gyros valmistetaan kuitenkin usein porsaanlihasta, toki joskus myös kananlihasta. Gyros on varmaankin tärkein kreikkalainen pikaruoka ja pikaruoka, joka on levinnyt kreikkalaisten siirtolaisten myötä moniin muihinkin paikkoihin Euroopassa ja sen ulkopuolellakin.

Gyros-tarjoilu

Gyros tarjoillaan yleensä pitaleivän sisällä. Lihan ohella pitaleivän sisään laitetaan yleensä ainakin tomaattia, kurkkua ja tsatsikia. Sipuli ja salaatti ovat muita suosituimpia täytteitä. Lautaselle laitettuna gyros tarjoillaan yleisimmin ranskalaisten perunoiden kanssa.

Gyros-ohjeita