Rypälelajikkeet

Tähän listattu lyhyine luonnehdintoineen kaikkien tärkeimmät ja suosituimmat viinin valmistuksessa käytetyt rypälelajikkeet.

Tärkeimmät ja tunnetuimmat rypälelajikkeet aakkosjärjestyksessä

Valkoiset rypälelajikkeet (valkoviini)

  • Catarratto (tai Catarratto Bianco) on Sisiliasta lähtöisin oleva rypälelajike ja tärkeä rypäle varsinkin sisilialaisten viinien valmistuksessa. Sitä on käytetty myös erityisesti Marsala-viinin valmistukseen.
  • Chardonnay on tunnetuimpia valkoisia rypälelajikkeita. Se on myös yksi rypäleistä, jota voidaan käyttää samppanjan valmistukseen. Se on kuitenkin helpohkosti viljeltävä ja sitä käytetään useimmilla maailman tärkeimmillä viinialueilla. Chardonnaysta tehdyt viinit ovat lähes aina kuivia.
  • Chenin Blanc on rypälelajike, josta valmistetaan erityisesti voimakkaita valkoviinejä, mutta myös kuohuviinejä. Erityisen suosittu rypäle se on Kaliforniassa ja Ranskan Loiren viinialueella.
  • Gewürztraminer on erityisesti tunnettu Alsacen alueella Ranskasta, mutta sitä viljellään myös Saksassa, Itävallassa ja Uuden maailman viinialueilla. Viinit ovat usein kuivia tai puolikuivia, ja niillä on korkea happamuus ja alkoholipitoisuus.
  • Glera on Prescco-kuohuviineihin käytettävä rypäle. Sitä on aiemmin kutsuttu myös juuri nimellä Prosecco, mutta nimi muutettiin, jottei kaikkia Glerasta tuotettuja viinejä sotkettaisi juuri Prosecco-kuohuviiniin.
  • Pinot Gris on lähtöisin Burgundista ja tunnetaan erityisesti Alsacen valkoviinien rypäleenä.
  • Riesling on erityisesti Saksassa käytetty valkoinen rypälelajike ja myös Saksan kaikkein viljellyin rypälelajike.
  • Sauvignon Blanc on Ranskan Bordeaux:n alueelta lähtöisin oleva viinilajike ja tuli tunnetuksi erityisesti uuden maailman valkoviinien rypäleenä.
  • Trebbiano on Italian viljellyin valkoinen rypälelajike, mutta se on nykyään levinnyt myös paljon laajemmille alueille.
  • Viognier on Alun perin Ranskan Rhônen laaksosta kotoisin oleva rypälelajike, joka tuottaa täyteläisiä ja moniulotteisia viinejä. Viognier voi tuottaa sekä kuivia että hieman makeampia viinityylejä, ja sitä käytetään myös sekoitteissa, kuten Condrieu-viinissä.
chardonnay rypäleet

Punaiset rypälelajikkeet (punaviini)

  • Agiorgítiko on spesifisti kreikkalainen rypälelajike ja tärkein tumma rypälelajike kreikkalaisen punaviinin valmistukseen.
  • Cabernet Sauvignon on mailman käytetyin punainen rypälelajike, jota käytetään punaviinien valmistukseen ympäri maailman. Cabernet Sauvignonista valmistetut viinit ovat usein varsin tanniinisia. Se on tullut tunnetuksi erityisesti Bordeaux’n punaviinien rypäleenä.
  • Carménère on alun perin Bordeaux’sta kotoisin, mutta nykyään erityisesti Chilen tunnusmerkiksi muodostunut rypälelajike. Carménèrestä valmistetut viinit ovat keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, ja niille on tyypillistä pehmeät tanniinit sekä savuiset, mausteiset ja hedelmäiset aromit.
  • Gamay on tullut tunnetuksi erityisesti Beaujolais-viinien rypälelajikkeena.
  • Grenache on erityisesti roseviinien valmistamiseen käytetty rypäle. Suosittu se on Rhonen-laaksossa ja Espanassa.
  • Malbec on lähtöisin Ranskasta, mutta tullut tunnetuksi mm. suosittuna argentiinalaisten punaviinien rypäleenä ja sitä viljellään ympäri maailmaa.
  • Merlot-rypäleitä viljellään nykyään ympäri maailma, mutta se tunnetaan mm. Bordeaux-viineistä. Rypäleet ovat vähätanniinisempia ja Merlot-viinejä pidetään helpommin juotavina.
  • Moscatel Rosado(Muscat) on mahdollisesti on maailman vanhin yhä viljelty rypälelajike.
  • Nebbiolo on paksukuorinen italialainen rypälelajike, jota käytetään erityisesti Piemontessa sellaisten laatuviinien kuin Barbarescon ja Barolon valmistukseen.
  • Petit Verdot on alun perin Bordeaux’n seudulta kotoisin oleva rypäle, joka on yksi klassisen Bordeaux’n sekoituksen pienemmistä komponenteista, mutta joka on alkanut saada suurempaa tunnustusta ominaisuuksistaan yksinäänkin.
  • Pinot Noir on tullut tunnetuksi erityisesti Burgundi-viinien rypäleenä, mutta sitä käytetään myös muilla viileähköillä viininviljelyalueilla. Rypälelajikkeena se on viinin valmistajalle monia muita haastavampi.
  • Sangiovese on tärkein chianti-viinien rypälelajike ja kokonaisuutena ylipäätään tärkeimpiä italialaisten punaviinien rypälelajikkeita.
  • Syrah ja joskus myös Shiraz on yksi maailman vanhimpia rypälelajikkeita, jota käytettiin jo antiikin Rooman aikoina. Se on lähtöisin Rankasta, mutta sitä käytetään monissa Euroopan maissa ja suosittu se on myös erityisesti Australialaisten punaviinien rypäleenä.
  • Tempranillo Espanjan laajimmin viljelty rypälelajike, joka on Riojan ja Ribera del Dueron alueiden punaviinien perusta. Tempranillo tuottaa keskitäyteläisiä tai täyteläisiä viinejä, jotka ovat usein marjaisia, mausteisia.
  • Zinfandel on tullut tunnetuksi erityisesti kalifornialaisten punaviinien rypäleenä, jossa sitä viljellään kaikkein eniten. Se on kuitenkin lähtöisin Kroatiasta tai Italiasta.
merlot rypäle