Texmex: meksikolaismaerikkalainen keittiö

Texmex on amerikkalaista, Meksikosta vahvasti vaikutteita saanutta ruokaa (Tex = Texas, Mex = Meksiko), jonka ovat luoneet alunperin “tejanot” eli Texasin osavaltion latinot. Nykyään se on kuitenkin levinnyt alkuperäistä aluettaan laajemmin ympäri Yhdysvaltoja ja ympäri koko maailmaa.

Meksikolaisesta keittiöstä texmeksistä erottaa ehkä selvimmin juustoraasteen käyttö ja runsaampi lihan käyttö. Lisäksi maustepaletissa tärkeämmässä roolissa on esimeriksi kumina, jota ei juuri ollekaan käytetä perinteisessä meksikolaisessa keittiössä.

Texmex tacot

Raaka-aineet ja aterian osaset

Texmesissä keskeisiä raaka-aineita ovat mm. avokado, chili, korianteri, maissi, tomaatti, pavut ja sipuli. Tärkeimpiä kastikkeita ovat usein tomaattipohjaiset ja tuliset salsat sekä avokadosta valmistettu guacamole. Näitä raaka-aineita sitten kääritään mahdollisesti myös lihan tai kanan kanssa maissitortilloihin eritavoilla, jolloin saadaan burrito, tai täytetään niillä rapeampia tacoja. Quesadilla saadaan kun tortilla täytetään juustolla ja paistetaan pannulla.