Brasilialainen keittiö ja ruokakulttuuri

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin maa ja suurta on myös Brasilian ruokakulttuuri ja sen makumaailma. Brasiliassa näkyy myös entisen siirtomaaisäntä Portugalin ruokakulttuurin vaikutus, mutta vaikutteita on totisesti saatu monesta suunnasta. Maahan on muuttanut ihmisiä eri Etelä- ja Keski-Euroopan osista, Afrikasta ja yllättävän paljon myös Japanista. Alkuperäiskansojen historialliset vaikutteet näkyvät nekin vielä varsinkin paikallisesti.

Brasilialainen ruoka grilli

Varsin laajasti käytettyjä perusraaka-aineita läpi Brazilian ovat kuitenkin riisit, pavut linssit ja maniokki. Paikallinen grillailu (churrasco), joka muistuttaa argentiinalaista asadoa, on myös suosittua läpi maan. Lihaa grillataan kookkaissa metallivartaissa. Näihin erikoistuneisiin ravintoloisiin viitataan usein sanalla rodízio.

Trooppisena maana monenlaisia tuoreita hedelmiä on Brasiliassa myös hyvin tarjolla. Sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suuremassa maassa on tietysti myös monenlaista paikallista ruokatyyppiä ja erikoisuutta. Etelässä jossa on enemmän karjan kasvatusta ja aikoinaan Saksasta tulleita maahanmuuttajia, syödään enemmän punaista lihaa. Pohjois-Brasiliassa taas näkyvät vahvemmin Brasilian alkuperäisväestön vaikutteet ja afrikkalaistaustainen ruokakulttuuri.

Tunnetuimpia brasilialaisia ruokia

  • Bauru on suosittu voileipä, jossa on sulatettua mozzarellajuustoa, lihaa, tomaattia ja suolakurkkua.
  • Caldeirada on alun perin portugalilainen kalaruoka, joka on nykyään tärkeä osa myös brasilialaista keittiötä.
  • Coxinha on kartionmainen uppopaistettu maniokkitaikinapalanen, jonka sisällä on kanaa ja mausteita broileria ja kuorrutetaan tulisella kastikkeella.
  • Feijoada on Brasiliassa lähes kansallisruoan maineessa, mutta erityisen suosittu se on Rio de Janeiron alueella. Se on pataruoka, joka pääraaka-aineita ovat mustat pavut ja sianliha.
  • Moqueca on hitaasti kypsytettävä, kalaa jamereneläviä sisältävä pata, jossa on myös erilaisia kasviksia ja usein myös kookosmaitoa.
  • Pão-de-queijo on välipalana suosittu brasilialainen juustosämpylä.

Brasilialaiset juomat

Brasilia on suuri kahvintuottajamaa ja luonnollisesti sitä myös juodaan melko paljon. Samoin tuoreista hedelmistä tehtyjä mehuja on myös varsin laajasti tarjolla. Cachaça on sokeriruosta tislattu alkoholijuoma, joka on maassa lähes kansallisjuoman maineessa ja tunnetuin siitä tehty drinkki on limellä maustettu Caipirinha. Alkoholijuomien osalta Brasilia on myös yllättävän vahva olutmaa.

Brasilialainen keittiö