Brasilialainen keittiö ja ruokakulttuuri

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin maa ja suurta on myös sen ruokakulttuurin makumaailma. Brasiliassa näkyy myös entisen siirtomaaisäntä Portugalin ruokakulttuurin vaikutus, mutta vaikutteita on totisesti saatu monesta suunnasta. Maahan on muuttanut ihmisiä eri Etelä- ja Keski-Euroopan osista, Afrikasta ja yllättävän paljon myös Japanista. Alkuperäiskansojen historialliset vaikutteet näkyvät nekin vielä varsinkin paikallisesti.

Varsin laajasti käytettyjä perusraaka-aineita läpi Brazilian ovat kuitenkin riisit, pavut ja maniokki. Grilliruoat (churrasco) ovat myös melko suosittuja läpi maan. Sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suuremassa maassa on tietysti myös monenlaista paikallista ruokatyyppiä ja erikoisuutta.

Tunnetuimpia brasilialaisia ruokia

  • Bauru on suosittu voileipä, jossa on sulatettua mozzarellajuustoa, lihaa, tomaattia ja suolakurkkua.
  • Caldeirada on alunperin portugalilainen kalaruoka, joka on nykyään tärkeä osa myös brasilialaista keittiötä.
  • Coxinha on kartionmainen uppopaistettu maniokkitaikinapalanen, jonka sisällä on kanaa ja mausteita broileria ja kuorrutetaan tulisella kastikkeella.
  • Feijoada on Brasiliassa lähes kansallisruoan maineessa, mutta erityisen suosittu se on Rio de Janeiron alueella. Se on pataruoka, joka pääraaka-aineita ovat mustat pavut ja sianliha.
  • Moqueca on hitaasti kypsytettävä, mereneläviä sisältävä pata, jossa on myös erilaisia kasviksia ja kookosmaitoa.
  • Pão-de-queijo on välipalana suosittu brasilialainen juustosämpylä.

Brasilialaiset juomat

Brasilia on suuri kahvintuottajamaa ja luonnollisesti sitä myös juodaan melko paljon. Samoin tuoreista hedelmistä tehtyjä mehuja on myös varsin laajasti tarjolla. Cachaça on sokeriruosta tislattu alkoholijuoma, joka on maassa lähes kansallisjuoman maineessa ja tunnetuin siitä tehty drinkki on limellä maustettu Caipirinha. Alkoholijuomien osalta Brasilia on myös yllättävän vahva olutmaa.