Pulque – Miedompi meksikolainen alkoholijuoma

Pulque on perinteinen meksikolainen alkoholijuoma ja Tequilan sekä Mezcalin tapaan se valmistetaan agaavesta, mutta näihin tunnetuimpiin alkoholijuomiin verrattuna se on selvästi miedompaa. Sitä ei valmisteta tislaamalla vaan käymisteitse ja sen alkoholipitoisuuden osalta se muistuttaa normaalia olutta, vaikka vaihtelua saattaa olla ja joissain saatetaan tarjota jopa 10-prosenttista pulque. Pulque on väriltään vaalea ja näyttää hieman maidolta. Sen maussa voisi sanoa olevan jotain samaa kuin kombuchassa.

Sen historia ulottuu myös eurooppalaisten saapumista edeltävään aikaan asti. Se oli Mexico Cityssä erittäin suosittu juoma 1900-luvun alkuun asti ja kaupungista löytyi runsaasti sen tarjoiluun erikoistuneita ravintoloita (Pulqueria), mutta viimeisen sadan vuoden aikana se on menettänyt suosiotaan vahvemmille alkoholijuomille ja oluelle. Aivan viime aikoina sen suosio on jälleen hieman kasvanut kun jotkut meksikolaiset ovat halunneet tutustua jälleen enemmän alkuperäiseen meksikolaiseen ruokakulttuuriin.