Kabanossi – Puolalainen makkara

Kabanossi(puol. Kabanos ) on puolalaiselähtöinen kestomakkara ja maan tunnetuimpia puolalaisia liharuokia. Kabanossi on muodoltaan ohut ja pitkulainen.

Kabanossin valmistuksessa käytetään yleensä sianlihaa tai naudanlihaa, tai näiden yhdistelmää. Liha jauhetaan hienoksi ja maustetaan erilaisilla yrteillä, mausteilla ja suolalla. Valmistusprosessissa kabanossi savustetaan tai kuivataan, mikä antaa sille sen kestävän ja pitkäkestoisen ominaisuuden. Savustaminen tai kuivaaminen auttaa poistamaan kosteutta ja säilyttämään makkaran rakenteen ja maun.

kabanossi puolalinen kestomakkara

Alkuperäinen tarkoitus oli saada hyvin säilyvä makkara, joka toimii matkaeväänä. Tarinan mukaan sitä on jopa pidetty kaulan ympärillä, josta hevosmies pystyi syömään sitä yhdellä kädellä ilman pysähtymistä. Vielä nykyäänkin kabanossia käytetään retkieväänä, koska se säilyy hyvin huoneenlämmössä ja on helppo ottaa mukaan matkoille. Nykyään kabanossin paloja voidaan napostella myös esimerkiksi alkupalaksi. Muutenkaan kabanossia ei yleensä ole tapana lämmittää.

Suomessa HK on rekisteröinyt nimen kabanossi omalle grillimakkaralleen, jolla ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään tekemistä puolalaisen kabanossin kanssa.