Makkarat – Maailman makkaroita ja tunnettuja makkararuokia

Saksa on ehkä maailman tunnetuin makkaramaa, mutta hieman erilaisia ja mielenkiintoisia makkaroita ja makkararuokavaihtoehtoja on Eurooppa ja maailma väärällään. Alla listattu aakkosjärjestyksessä maailman tunnettuja makkaroita ja makkararuokia.

Makkarat kielbasa
  • Braatvursti (Bratwurst) on saksalainen paistomakkara. Se on Saksan tyypillisin makkaratyyppi, jota saa todennäköisimmin makkarakojuista ympäri maan. Braatvurstit voivat joskus olla erikokoisempiakin ja hieman eri tavalla maustettujakin.
  • Butifarra on Espanjan Kataloniasta lähtöisin oleva sianlihamakkara ja kuuluu Katalonian ruokaperinteen keskeisimpien ruokien joukkoon.
  • Chistorra on Baskimaan erikoisversio chorizosta. Usein aamiaismakkarana syöty christorra maustetaan valkosipulilla ja paprikalla.
  • Chorizo on Espanjasta lähtöisin oleva makkaratyyppi. Chorizon tekoon saatetaan käyttää eri eläinteen lihaa, mutta chorizoja yhdistävä tekijä on chilin ja mausteiden käyttö. Latinalaisessa Amerikassa chorizolla saatetaan viitata myös hieman laajempaan makkaroiden joukkoon
  • Currywurst on saksalainen, alun perin Berliinistä lähtöisin oleva makkarapikaruoka, jonka erikoispiirre on currylla maustettu tomaattisose. Currywurst valmistetaan normaalisti bratwursista ja nautitaan ranskalaisten perunoiden tai sämpylän kanssa.
  • Frankfurter on saksalainen, paljon nakkia muistuttava sianlihamakkara.
  • Galette-saucisse on ranskalainen hot dogia muistuttava pikaruoka, jossa makkara on kääritty kreppiin.
  • Kabanos ohut sianlihasta tehty savustettu puolalainen kestomakkara. HK:n Kabanossi ei varsinaisesti muistuta Puolan kabanossia.
  • Krakauer tai krakovanmakkara on saksalainen vaalea ruokamakkara.
  • Merguez on Pohjois-Afrikan Maghreb-maista lähtöisin oleva lammasmakkara. Se on kuitenkin suosittu myös laajemmalla alueella arabimaissa ja nykyään myös entisen siirtomaaisäntä Ranskan alueella
  • Mortadella on italialainen kooltaan pitkä ja paksu leikkelemakkara. Mortadellan väriltään vaaleanpunainen massa on kiinteää ja varsin hienojakoista. Tyypillisesti rakenteesta erottuu valkoisia silavapaloja.
  • Nduja on Italian saappaankärjessä eli Calabriassa suosittu salamitahna. Siihen käytetään sikaa ja yleensä sen rasvaisempia osia sekä tämän lisäksi pepperonichilitahnaa.
  • Rullepølse (rullattu makkara) on tanskalainen yrteillä maustettu leikkelemakkara.
  • Rød pølse kirjaimellisesti käännettynä punainen makkara on tanskalaisten hodarikojujen perustuote, jota tarjoillaan sämpylässä remouladen, ketsupin, sinapin, sipulin ja suolakurkkujen kanssa.
  • Salchipapa on perulainen pikaruoka ja paikallinen versio makkaraperunoista.
  • Salsiccia on italialainen nimitys maan kestomakkaroille. Salsiccia valmistetaan yleensä sianlihasta.
  • Sucuk on Turkissa ja Keski-Aasiassa suosittu naudan- tai lampaanlihamakkara
  • Weisswurst (tai Weißwurst) on saksalainen ”valkoinen makkara”, joka on erityisen suosittu Baijerin alueella. Weisswurstia ei paisteta pannulla tai muullakaan tavalla, vaan se valmistetaan keittämällä vedessä.