Makkarat – Maailman makkaroita ja tunnettuja makkararuokia

Saksa on ehkä maailman tunnetuin makkaramaa, mutta hieman erilaisia mielenkiintoisia makkaroita ja makkararuokavaihtoehtoja on maailma väärällään. Alla listattu aakkosjärjestyksessä näitä.

Makkarat kielbasa
  • Braatvursti (Bratwurst) on saksalainen paistomakkara, joka ehkä Saksan tyypillisin makkaratyyppi, jota saa todennäköisimmin makkarakojuista. Braatvurstit voivat olla varsin erikokoisia ja hieman eri tavalla maustettujakin.
  • Butifarra on Kataloniasta Espanjasta lähtöisin oleva sianlihamakkara ja kuuluu Katalonian ruokaperinteen keskeisimpiin ruokien joukkoon.
  • Chorizo on Espanjasta lähtöisin oleva makkaratyyppi. Chorizon tekoon saatetaan käyttää eri eläinteen lihaa, mutta chorizoja yhdistävä tekijä on chilin ja mausteiden käyttö.
  • Currywurst on saksalainen, alunperin Berliinistä lähtöisin oleva makkarapikaruoka, jonka erikoispiirre on currylla maustettu tomaattisose. Se valmistetaan normaalisti bratwursista
  • Frankfurter on saksalainen, paljon nakkia muistuttava sianlihamakkara.
  • Galette-saucisse on ranskalainen hot dogia muistuttava pikaruoka, jossa makkara on kääritty kreppiin.
  • Kabanos ohut sianlihasta tehty savustettu puolalainen kestomakkara. HK:n Kabanossi ei varsinaisesti muistuta Puolan kabanossia.
  • Krakauer tai krakovanmakkara on saksalainen vaalea ruokamakkara.
  • Merguez on Pohjois-Afrikan Makhreb-maista lähtöisin oleva lammasmakkara. Se on kuitenkin suosittu myös laajemalla alueella arabimaissa ja nykyään myös entisen siirtomaaisäntä Ranskan alueella
  • Mortadella on italilainen kooltaan pitkä ja paksu leikkelemakkara. Mortadekkan väriltään vaaleanpunainen massa on kiinteää ja varsin hienojakoista. Tyypillisesti rakenteesta erottuu valkoisia silavapaloja.
  • Nduja on Italian saappaankärjessä eli Calabriassa suosittu salamitahna. Siihen kätetään sikaa ja yleensä sen rasvaisempia osia sekä tämän lisäksi pepperonichilitahnaaa.
  • Weisswurst (tai Weißwurst) on saksalainen “valkoinen makkara”erityisen suosittu Baijerin alueella. Weisswurstia ei paisteta pannulla tai muullakaan tavalla, vaan se valmisetaan keittämällä vedessä.