Bar mleczny – Puolalainen maitobaari

Bar mleczny kirjaimellisesti käännettynä ”maitobaari” on tärkeä osa Puolalaista nykykulttuuria. Puolan maitobaarit ovat sosialismin aikakaudella syntynyt, mutta nykyaikaan asti periytynyt ravintolatyyppi, joihin kuitenkin toisin kuin moniin muihin sosialismin aikakauden asioihin, suhtaudutaan Puolassa nostalgisesti, varsinkin nykyään. Ne olivat kommunismin aikakaudella ja ovat edelleen halpoja paikallisia paikkoja ruokailuun.

Monet maitobaarit menivät konkurssiin sosialismin kaaduttua, mutta useat myös säilyttivät asemansa puolalaisille rakkaina ruokapaikkoina ja niitä löytyy edelleen ympäri Puolaa, myös Puolan suosituimmissa turistikohteissa kuten Varsovassa, Krakovassa ja Gdanskissa. Käytännössä maitobaarit tarjoavat sopuhintaista puolalaista ”kotiruokaa” kuten esim. bigosia.

Maitobaari bar mleczny

Maitobaarissa ruoka haetaan pikaruokapaikkojen tapaan tiskiltä, eikä pöytiintarjoilua ole. Sopuhintaista ruokaa tai vaan ”aitoa Puolaa” etsiville maitobaarit ovat kuitenkin mielenkiintoinen vaihtoehto ruokailuun. Niissä on usein myös kohtuullisesti kasvisvaihtoehtoja tarjolla sillä kommunismin aikana liharuokien syöminen oli nykyistä harvinaisempaa.