Bigos – Puolalainen metsästäjänpata

Bigos on puolalainen pataruoka ja maassa lähes kansallisruoan maineessa. Puolan ohella se on suosittu ruoka myös naapurimaa Liettuassa. Joskus bigosiin viitataan myös metsästäjänpatana. Ruoka on perinteisimmin valmistettu isossa padassa avotulella. Se kuuluu myös puolalaisten maitobaarien ruokalistojen vakiokalustoon.

Bigos on ehdottomasti liharuoka, johon voidaan kuitenkin laittaa vähän mitä lihaa vaan, kunhan ne paloitellaan isojen suupalojen kokoisiksi. Possua, nautaa tai kanaa. Mieluiten kuitenkin riistaa. Myös makkaraa erityisesti kielbasaa voidaan käyttää. Lihan ohella toinen kriittisen pakollinen raaka-aine on hapankaali, josta saatetaan puristaa suurimmat vedet pois.

Muita useimmiten pataan laitettuja raaka-aineita ovat sipuli ja muutenkin puolalaisessa keittiössä paljon käytetyt sienet. Simppeleinä mausteina toimivat musta- ja maustepippuri, mutta erikoisempi mauste on katajanmarja. Versioita on kuitenkin paljon ja joissain mukaan saatetaan laittaa myös esimerkiksi tomaattia, valkosipulia, punakaalia tai jopa olutta.

Bigos-reseptejä

Bigos eli puolalainen hapankaalipata (Anna)

Puolalainen Bigos (Rosa Viini & Ruoka)

Bigos eli puolalainen hapankaali-makkarapata (Kodin Kuvalehti)