Bigos – Puolalainen jouluruoka

Bigos on puolalainen pataruoka ja maassa lähes kansallisruoan maineessa. Sitä syödään ympäri vuoden, eikä se ole pelkästään jouluruoka, mutta se kuuluu ehdottomasti osaksi puolalaista joulupöytää. Puolan ohella se on suosittu ruoka myös naapurimaa Liettuassa. Joskus bigosiin viitataan myös metsästäjänpatana. Ruoka on perinteisimmin valmistettu isossa padassa avotulella. Se kuuluu myös puolalaisten maitobaarien ruokalistojen vakiokalustoon.

Puolalainen jouluruoka bigos

Bigos on ehdottomasti liharuoka, johon voidaan kuitenkin laittaa vähän mitä lihaa vaan, kunhan ne paloitellaan isojen suupalojen kokoisiksi. Liha voi olla possua, nautaa tai kanaa. Mieluiten se on kuitenkin riistaa. Myös makkaraa erityisesti kielbasaa voidaan käyttää. Lihan ohella toinen kriittisen pakollinen raaka-aine on hapankaali, josta saatetaan puristaa suurimmat vedet pois.

Muita useimmiten pataan laitettuja raaka-aineita ovat sipuli ja muutenkin puolalaisessa keittiössä paljon käytetyt sienet. Simppeleinä mausteina toimivat musta- ja maustepippuri, mutta erikoisempi mauste on katajanmarja. Versioita on kuitenkin paljon ja joissain mukaan saatetaan laittaa myös esimerkiksi tomaattia, valkosipulia, punakaalia tai jopa olutta.

Bigos-reseptejä

Bigos eli puolalainen hapankaalipata (Anna)

Puolalainen Bigos (Rosa Viini & Ruoka)

Bigos eli puolalainen hapankaali-makkarapata (Kodin Kuvalehti)