Japanilainen keittiö ja ruokakulttuuri

Japanilainen keittiö on yksi maailman tunnetuimmista. Japanilaisessa keittiössä yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet, vähärasvaisuus ja usein melko miedot maut. Japanilaisten korkeaa keski-ikää on osittain yritetty selittää ruokavaliolla. 1900-luvun jälkipuolella monet japanilaiset ruoat tulivat tunnetuiksi myös länsimaissa. Monien muiden Aasian maiden tapaan aterimina käytetään vain syömäpuikkoja. Erityisesti japanilaisista ruoista globaalisti tunnetaan sushi, mutta japanilainen keittiö on paljon muutakin.

Lihaa käytetään Japanissa verrattain vähän. Japanilaiset syövät paljon, itseasiassa enemmän kuin juuri mikään muu kansa maailmassa. Kalan ohella muitakin mereneläviä kuten äyriäisiä ja simpukoita syödään myös paljon. Suomalaisille hieman eksoottisempi merilevä on myös paljon käytetty raaka-aine. Monien muiden Aasian maiden tapaan riisi on tärkein yksittäinen raaka-aine, mutta myös nuudelit ovat vaihtoehto näille. Hyvin laajasti käytettyjä mausteita ovat soijakastike, miso ja dashi. Sushin kautta monille on tullut tutuksi myös maustekrassi, joka yleisemmin tunnetaan wasabina.

Perinteinen japanilainen ateria koostuu useista ruokalajeista, jota kuitenkin tuodaan kaikki kerralla pöytään. Pienistä kupeista. Ruoan esillepanoon ja estetiikkaan on tapana kiinnittää huomiota. Monien muiden tapahtumien tapaan myös japanilainen ateria saattaa olla varsin muodollinen. Toki nykyään länsimaisia vaikutteita on tullut myös japanilaisten ruokakulttuuriin. Esimerkiksi aamiainen on nykyään arkipäivinä melko samankaltainen kuin länsimaissa.

Epämuodollisempi ateria on Bentō-laatikko eli japanilainen lounasboksi. Eväslaatikon eri osiin laitetaan riisiä, kalaa tai lihaa ja kasviksia. Perinteisesti perheen nainen on pakannut miehelleen tai lapsilleen bento-laatikon kotona, mutta nykyään kaupoista saa myös valmis-bentoja.

Japanilainen keittiö

Sushi

Japanilaisista ruoista sushi(寿司) on varmasti kaikkein tunnetuin. Sanalla sushi kuvataan kaikki ruokia, joissa sumeshi eli viinietikalla maustettua riisiä tarjoillaan kalan tai muun elementin. Japanilaisessakaan sushissa ei siis välttämättä tarvitse käyttää kalaa. Suosittuja vaihtoehtoja ovat muut merenelävät kuten mustekala tai ravut, mutta myös sieniä ja kasviksia käytetään.

Sashami

Sashimi(刺身) on ruokalaji, jossa (yleensä) tuore raaka kala siivutetaan ohuiksi palasiksi ja tarjotaan dipin, usein soijan ja wasabin kanssa. Sashamipalat on idea syödä kerralla kokonaisina. Sashamipalasiin saatetaan Suomessa joskus myös viitata sanalla sushi, mutta sashamissa ei ole ollenkaan riisiä. Olennaista on myös kaunis visuaalinen asettelu lautaselle, jossa se tarjoillaan wasabin ja soijakastikkeen kanssa.

Muita japanilaisia ruokia

  • Donburi on kulhoruoka, jossa riisin päälle laitetaan haudutettua lihaa, kalaa tai kasviksia. Suosittu variaatio on esim Unadon ankeriaasta.
  • Gyūdon on kulhoruoka, jossa riisin päällä tarjotaan naudanlihaa ja sipulia ja maustetaan dashilla, mirinillä ja soijakastikkeella.
  • Miso-keitto on dashi-lientä sisältävä keitto, johon voidaan laittaa monenlaista, mutta miso-keitoksi sen määrittää dashi-liemi.
  • Ramen on vehnänuudeleita sisältävä keitto.
  • Tamagoyaki on japanilainen versio munakkaasta.
  • Tempura on perinteinen ruokalaji, jossa kalat, äyriäiset ja kasvikset leikataan suupalojen kokoisiksi, kastetaan friteeraustaikinaan ja paistetaan öljyssä.
  • Tonkatsu on japanilainen versio leivitetystä porsaanleikkeestä. Se tarjoillaan tyypillisimmin paksun paikallisen ruskeakastikkeen ja riisin kanssa.
  • Yakiniku on japanilainen termi grillatulle lihalle. Liha paloitellaan pieniksi paloiksi ja marinoidaan usein ennen grillausta soijakastikkeessa tai muussa marinadissa. Ruoka tarjoillaan pöytään asti pienistä grilleistä.
  • Yakitori on bambuvartaassa grillattuja kananpalasia. Yakitori-vartaat ovat suosittua katu– ja pikaruokaa.
Japanilainen ruoka varras

Japanilaiset juomat

Perinteisiä tunnettuja japanilaisia juomia ovat vihreä tee sekä riisiviina sake. Saken ohella alkoholijuomista Japanissa kuitenkin juodaan myös paljon olutta. Perinteinen paikka näiden nauttimiseen tunnetaan nimellä izakaya.

Japanilaiset jälkiruoat

Japanilaisen keittiö perinteisimmät jälkiruoat ovat ajalta ennen kuin sokeria Japanissa laajasti saatavilla. Nykyään ikonisia japanilaisia jälkiruokia ovat esimerkiksi riisikaukku mochi, anmitsu hyytelö ja moninaisia muotoja saavat wagashi-makeiset.

Japanilainen diasporia ja fuusioruoka

Japanilaisia maahanmuuttajia on suunnannut erityisesti Pohjois-Amerikkaan, Brasiliaan, Peruun, Kiinaan ja Filippiineille. He ovat tuoneet japanilaiset ruoat osaksi näiden maiden kulttuuria, mutta myös mixanneet japanilaista keittiötä paikallisen ruokakulttuurin luoden uusia fuusioruokia. Sushi on tietysti levinnyt ympäri maailmaa ja siitä on luotu myös Japanissa aiemmin tuntemattomia variaatioita kuten amerikkalainen Kalifornianrulla.

Japanilainen fuusioruoka