Japanilainen keittiö ja ruokakulttuuri

Japanilainen keittiö on yksi maailman tunnetuimmista. Japanilaisessa keittiössä yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet, vähärasvaisuus ja usein melko miedot maut. Japanilaisten korkeaa keski-ikää on osittain yritetty selittää ruokavaliolla. 1900-luvun jälkipuolella monet japanilaiset ruoat tulivat tunnetuiksi myös länsimaissa. Monien muiden Aasian maiden tapaan aterimina käytetään vain syömäpuikkoja. Erityisesti japanilaisista ruoista globaalisti tunnetaan sushi, mutta japanilainen keittiö on paljon muutakin.

Lihaa käytetään Japanissa verrattain vähän. Japanilaiset syövät paljon, itseasiassa enemmän kuin juuri mikään muu kansa maailmassa. Kalan ohella muitakin mereneläviä kuten äyriäisiä ja simpukoita syödään myös paljon. Suomalaisille hieman eksoottisempi merilevä on myös paljon käytetty raaka-aine. Monien muiden Aasian maiden tapaan riisi on tärkein yksittäinen raaka-aine, mutta myös nuudelit ovat vaihtoehto näille.

Perinteinen japanilainen ateria koostuu useista ruokalajeista, jota kuitenkin tuodaan kaikki kerralla pöytään. Pienistä kupeista. Ruoan esillepanoon ja estetiikkaan on tapana kiinnittää huomiota. Monien muiden tapahtumien tapaan myös japanilainen ateria saattaa olla varsin muodollinen.

Epämuodollisempi ateria on Bentō-laatikko eli japanilainen lounasboksi. Eväslaatikon eri osiin laitetaan riisiä, kalaa tai lihaa ja kasviksia. Perinteisesti perheen nainen on pakannut miehelleen tai lapsilleen bento-laatikon kotona, mutta nykyään kaupoista saa myös valmis-bentoja.

Sushi

Japanilaisista ruoista sushi(寿司) on varmasti kaikkein tunnetuin. Sanalla sushi kuvataan kaikki ruokia, joissa sumeshi eli viinietikalla maustettua riisiä tarjoillaan kalan tai muun elementin. Japanilaisessakaan sushissa ei siis välttämättä tarvitse käyttää kalaa. Suosittuja vaihtoehtoja ovat muut merenelävät kuten mustekala tai ravut, mutta myös sieniä ja kasviksia käytetään.

Sashami

Sashimi(刺身) on ruokalaji, jossa (yleensä) tuore raaka kala siivutetaan ohuiksi palasiksi ja tarjotaan dipin, usein soijan ja wasabin kanssa. Sashamipalasiin saatetaan Suomessa joskus myös viitata sanalla sushi, mutta sashamissa ei ole ollenkaan riisiä.

Muita japanilaisia ruokia

  • Donburi on kulhoruoka, jossa riisin päälle laitetaan haudutettua lihaa, kalaa tai kasviksia. Suosittu variaatio on esim Unadon ankeriaasta.
  • Gyūdon on kulhoruoka, jossa riisin päällä tarjotaan naudanlihaa ja sipulia.
  • Miso-keitto on dashi-lientä sisältävä keitto, johon voidaan laittaa monenlaista, mutta miso-keitoksi sen määrittää dashi-liemi.
  • Ramen on vehnänuudeleita sisältävä keitto.
  • Tempura on perinteinen ruokalaji, jossa kalat, äyriäiset ja kasvikset leikataan suupalojen kokoisiksi, kastetaan friteeraustaikinaan ja paistetaan öljyssä.
  • Yakiniku on japanilainen termi grillatulle lihalle.
  • Yakitori on bambuvartaassa grillattuja kananpalasia. Yakitori-vartaat ovat suosittua katu– ja pikaruokaa.

Japanilaiset juomat

Perinteisiä tunnettuja japanilaisia juomia ovat vihreä tee sekä riisiviina sake.