Izakaya – perinteinen japanilainen baari ja ruokapaikka

Izakaya on perinteinen japanilainen baari ja ruokapaikka ja niiden historia ulottuu pitkälle vuosisatojen taakse. Ne ovat melko epämuodollisia paikkoja, hieman kuin pubeja, jossa on voinut viettää rennosti aikaa ystävien kanssa. Meno saattaa olla ajankohdasta riippuen olla melko eläväistäkin. Niissä on baaritiski, mutta myös erillisiä pöytiä.

Alkujaan Izakayat olivat pelkästään juomapaikkoja, mutta myöhemmin ne ovat alkaneet tarjota myös melko monenlaisia ruokia. Nykyään monet Izakyat ovat myös ketjupaikkoja, vaikka toki perheomisteisiakin vielä löytyy.

Kun Izakayaan mennään porukalla, on pöytään usein tapana tilata tapas-baarin tapaan monenlaista pientä ruokaa, jotka jaetaan seurueen kanssa. Ruoka on yleensä simppelihköä perinteistä japanilaista ruokaa kuten esim. sashimia, edamame-soijapapuja tai yakitori-vartaita, joskin nykyään jotkut paikat voivat tarjota myös länsimaisempia ruokalajeja.

Kuten alkoholijuomien osalta yleensäkin, suosituimmat juomat ja juomat, joita varmasti saa kaikista izakayasta ovat olut ja sake. Mutta usein juomalista on ainakin hieman laajempi ja jotkut paikat saattavat tarjota monenlaisia cocktailejakin.