Donburi (丼) on japanilaisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Sama sana viittaa japanissa myös ylipäätään kulhoon. Se on pataruoan kaltainen ruokalaji, jossa kulhossa olevien riisien päälle ladotaan kalaa, lihaa ja/tai kasviksia. Liemi saattaa vaihdella paljon vuodenajan mukaan, mutta sen perusraaka-aineita ovat dashi, soija ja mirin.
Yleisimmät donburi-variaatiot
- Gyūdon (牛丼) on naudanlihaa sisältävä donburi.
- Katsudon (カツ丼) on leivitettyä porsaanleikettä, kananmunaa ja kasviksia sisältävä donburi.
- Oyakodon(親子丼) on kanaa, kananmunaa ja vihersipulia sisältävä donburi.
- Tendon ((天丼) on possua ja hieman makeaa kastiketta sisältävä donburi.
- Unadon(鰻丼) on ankeriasta sisältävä donburi.