Rodízio – Brasilialainen ravintola

Rodízio on Brasiliassa suosittu all you can eat-tyyppinen ravintola. Niiden pääartikkelina toimivat yleensä Churrasco-ruoat. Eli niissä tarjotaan brasilialaista grilliruokaa. Ne syntyivat 1950 puolivälissä ja levisivät vuosituhannen vaihteessa läpi Brasilian.

Brasililainen ravintola rodízio

Rodízio tarkoittaa portugaliksi kiertoa, ja se viittaa tarjoilutapaa, jossa tarjoilijat kiertävät erilaisten lihavartaiden kanssa pöydästä toiseen ja vuolevat asiakkaiden lautasille heidän haluamiaan lihoja kuten picanhaa, fraldinhaa ja makkaroita.

Grilliliha on yleensä länsimaisittain ”normaaleista” eläimistä: naudasta, siasta, kanasta tai lampaasta, mutta jossain saatetaan tarjota eksoottisempiakin eläimiä. Vaikka lihat tuodaan asiakkaan pöytään lisäkkeet kuten riisi, pavut, polenta ja salaatit haetaan buffettyyppisesti. Eri liharuokien välissä syödään usein grillattua banaania tai ananasta viemään edellisen ruokalajin maut pois suusta.

Rodízio-ravintoloissa tosiaan tarjotaan lähtökohtaiesti churrasco-tyyppistä grilliruokaa, mutta joskus ne saattavat tarjota muunkinlaista ruokaa.