Cachaça on brasilialainen sokeriruokomehusta tislattu vahva alkoholijuoma ja se on Brasiliassa lähes kansallisjuoman maineessa. Käytännössä Cachaca muistuttaa pitkälti rommia, vaikka valmistusprosessissa onkin merkityksellisiä eroja. Alkoholiprosentti saattaa vaihdella vajaan 40:n ja jopa reilun 50:n välillä. Siihen saatetaan myös viitata nimillä pinga tai caninha.
Paria prosenttia lukuun ottamatta Brasiliassa valmistettu Cachaça myös kulutetaan maassa ja ainoastaan pienempiä määriä päätyy vientiin. Cachaçaa käytetään suurelta osin drinkkeihin, joista selkeästi tunnetuin on Caipirinha.
Caiprinha, Cachaca ja muut drinkit
Caipirinha-drinkki on tosiaan selkäesti tärkein Cachaçan käyttötarkoitus. Cachacan ohella aineksia ovat yksinkertaisesti limetti, sokeri ja jää. Limet murskataan sokerin kanssa, lisätään jäät ja lopuksi Cachaca. Sekoita reilu 10 sekuntia. Jos Cachava korvataan vodkalla on kyseessä Caipiroska ja Caipiríssima jos korvaavana alkoholina on rommi.