Asado – Argentiinalainen grillaus

Argentiinan Pampa on luontaista laidunmaata eli varsinkin laadukasta naudanlihaa on ollut tarjolla, mutta grilliin laitetaan toki muutakin. Toki pitkälti juuri lihaa. Nautaa, possua, kanaa. Kuitenkin tapana hyödyntää tehokkaasti kaikki eläimen osat.. Pihvien ja lihan ohella grillissä voi olla myös makkaraa, chorizoa tai morcillaa. Usein myös paikallista italialaisen provolone-juuston versiota-provoletaa.

Asado argentiinalainen grillaus

Argentiinalaisessa ruokakulttuurissa erityisen tärkeässä roolissa on yhteisöllinen grillaus, johon viitataan sanalla asado ja se vertautuu yhdysvaltaiseen barbecuehun. Yhteisöllisen grillauksen ohella olennaista asadossa on kuitenkin, että se tehdään avotulella. Hyvällä hiilloksella lihaa tulee kypsentää myös riittävän kärsivällisesti riittävän pitkään. Asadossa ei pidä kiirehtiä, toisaalta maun takia, mutta toisaalta myös, koska ruoan valmistuessa sosialisoiminen muiden ihmisten kanssa on tärkeä osa tapahtumaa. Koska varsinaisten lihojen valmistumisessa saattaa mennä pitkään, saatetaan makkarat ja esimerkiksi grilliin laitettu provoleta tarjoilla ennen varsinaisia lihapääruokaa.

Varsinaiset lisukkeet grillatun lihan ja makkaroiden kanssa ovat usein kuitenkin melko kevyitä. Kastikkeena ja joskus myös itse lihan marinadina käytetään chimichurria, joka on kiistatta argentiinalaisen keittiön tärkein kastike.

Juomana asadossa on lähtökohtaisesti paikallinen argentiinalainen punaviini. Vaikkei argentiinalainen grillaus ole turhan hienostelevaa, oluen tai muun alkoholijuoman nauttiminen ei kuitenkaan kuulu etikettiin. Punaviini on must!