Asado – Argentiinalainen grillaus

Argentiinalaisessa ruokakulttuurissa erityisen tärkeässä roolissa on yhteisöllinen grillaus, johon viitataan sanalla asado ja se vertautuu yhdysvaltaiseen barbecuehun. Asado on suosittu kollektiivinen ruoanlaittotapahtuma myös Argentiinan naapurimaissa kuten Chilessä, Uruguayssa ja Paraguayssa.

Yhteisöllisen grillauksen ohella olennaista asadossa on kuitenkin, että se tehdään aidolla avotulella. Pitkällä puuhiilloksella lihaa tulee kypsentää myös riittävän kärsivällisesti riittävän pitkään. Asadossa ei pidä kiirehtiä, toisaalta maun takia, mutta toisaalta myös, koska ruoan valmistuessa sosialisoiminen muiden ihmisten kanssa on tärkeä osa tapahtumaa. Varsinaista grillimestaria kutsutaan nimellä asador tai parrillero.

Argentiinan Pampa on luontaista laidunmaata eli varsinkin laadukasta naudanlihaa on ollut Argentiinassa tarjolla, mutta grilliin laitetaan Argentiinassa toki muutakin. Toki pitkälti juuri lihaa. Nautaa, possua ja kanaa. Kuitenkin tapana on hyödyntää tehokkaasti kaikki eläimen osat. Lihaa ei kuitenkaan ole tapana marinoida ja yleensä ainoa käytetty mauste on suola.

Asado argentiinalainen grillaus

Pihvien ja pelkän lihan ohella grillissä voi olla myös makkaraa kuten chorizoa tai paikallista verimakkara morcillaa. Chorizo tarjoillaan yleensä hodarityyppisesti leivän välissä. Usein grillataan myös paikallista italialaisen provolone-juuston versiota provoletaa. Koska varsinaisten lihojen valmistumisessa saattaa mennä pitkään, saatetaan makkarat ja esimerkiksi grilliin laitettu provoleta tarjoilla ennen varsinaisia lihapääruokaa.

Asadon lisukkeet ja juomat

Varsinaiset lisukkeet grillatun lihan ja makkaroiden kanssa ovat usein kuitenkin melko kevyitä salaatteja. Kastikkeena ja joskus myös itse lihan marinadina käytetään chimichurria, joka on kiistatta argentiinalaisen keittiön tärkein kastike.

Juomana asadossa on lähtökohtaisesti paikallinen argentiinalainen punaviini. Vaikkei argentiinalainen grillaus ole turhan hienostelevaa, oluen tai muun alkoholijuoman nauttiminen ei kuitenkaan kuulu etikettiin. Punaviini on must!