Karibialainen keittiö

Karibialainen keittiö viittaa hyvin monimuotiseen Karibian lukuisten saarien ruokaperinteeseen. Eri saarilla on tietysti paljon omia spesifejä ruokalajejaan. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että karibialainen keittiö on saanut vaikutteita hyvin laajoilta alueilta Afrikasta, Euroopasta ja Amerikan alueelta. Karibialaisen keittiön perusraaka-aineita ovat ainakin riisi ja pavut. Suomalaisittain oudompia, mutta laajasti käytettyjä aineksia ovat maniokki ja kookos.

Kalan ja merenelävien ohella kanaa ja lihaakin käytetään monipuolisesti. Perinteinen lihanvalmistustapa on barbacoa, eli kokonaisen eläimen grillaaminen maakuopassa. Sofrito on suosittu kastike, jossa on lukuisia erilaisia öljyssä haudutettuja kasviksia.

Paratiisisaarten stereotypioiden mukaisesti monenlaista trooppista hedelmää on laajasti tarjolla: mangoa, melonia ja ananasta. Näitä käytetään myös lämpimien ruokien osasina.

Alkoholijuomista olut on ehkä suosituin, mutta hedelmiä hyödyntäviä cocktailejakin tietysti juodaan.

Tärkeitä Karibian ruokia

  • Ackee and saltfish on Jamaikan kansallisruoka, joka on yhdistelmä suolaturskaa ja ackee-hedelmää.
  • Callaloo on paikallisista kasviksista tehty pataruoka.
  • kalaa ja erilaisia äyriäisiä. Nämä voivat kuitenkin olla melkein mitä vaan kalaa, rapuja simpukoita tai muuta. Kasviksista siihen laitetaan ainakin tomaattia, mutta myös muita kasviksia voidaan käyttää.
  • Fish tea on kalakeitto. Siihen tulee jamssia, kurpitsaa, maniokkia, perunaa ja banaania. Sitä valmistetaan yleensä kerralla suuri määrä kookkaassa padassa. Keitto maustetaan kookosmaidolla.
  • Jerk on jamaikalainen lihan pintaan hierottu mausteseos. Välttämättömiä perusraaka-aineita ovat maustepippuri ja paikallinen chili, mutta valkosipulia ja yrttejäkin voidaan käyttää.
  • Moros y Cristianos on kuubalainen versio pavuista ja riisistä.
  • Sancocho on karibialainen ja joissain muissakin latinalaisen Amerikan osissa suositut lihakasviskeitto.