Dippikastikkeet – Dippivaihtoehtoja maailmalta

Maailmalla on yllättävän paljon suomalaisille tuntemattomia dippikastikkeita, joita voi hyvin soveltaa suomalaisille tuttujenkin ruokien kanssa.

Lista dippikastikkeista maailmalta

  • Adžika on georgiasta lähtöisin oleva dippikastike, joka sisältää ainakin chiliä, valkosipulia ja korianteria. Adžikaa käytetään kuitenkin myös esimerkiksi grilliruokien kanssa.
  • Andalousekastike on belgialainen dippi erityisesti ranskalaisille perunoille. Sen raaka-aineita ovat majoneesi, tomaattipyree ja paprika.
  • Baba ganoush on Lähi-Idän alueelta lähtöisin oleva munakoisotahna, jota käytetään dippinä tai pitaleipien täytteenä.
  • Bagna càuda on Italialasta lähtöisin oleva dippi, jonka raaka-aineina ovat sardellit, oliiviöljy ja valkosipuli. Se muistuttaa fondueta.
  • Chile con queso on texmex-keittiöstä lähtöisin oleva juustodippi. Pääraaka-aineina yksinkertaisesti sulatettu juusto ja chilit.
  • Chimichurri on argentiinalaiseen keittiöön kuuluva kastike, jota käytetään marinadina, mutta myös dippinä jonka perusraaka-aineita ovat persilja, valkosipuli, oliiviöljy, oregano ja punaviinietikka.
  • Chutney on intialainen mangoa sisältävä dippikastike.
  • Fritessaus on hollantilainen, erityisesti ranskalaisten perunoiden kanssa tarjottava majoneesipohjainen kastike.
  • Guacamole on Meksikosta lähtöisin oleva avokadodippi ja texmex-ruokien ohella nykyään suosittu soosi myös monien muiden naposteltavien kanssa.
  • Hummus on Lähi-Idästä lähtöisin oleva kikhernedippi. Se sisältää kikherneiden ohella yleensä valkosipulia, oliiviöljyä, sitruunamehua ja tahinia.
  • Joppiesaus on hollantilainen currylla maustettu majoneesikastike. Sitä tarjotaan erityisesti ranskalaisten ja uppopaistettujen ruokien kanssa.
  • Nước chấm on vietnamilainen dippikastikkeiden perhe. Perusraaka-aineina toimivat kalakastike, chili, limemehu ja ruskea sokeri.
  • Remoulade on kylmä majoneesipohjainen kastike. Sitä käytetään sekä monissa osissa Eurooppaa että Pohjois-Amerikassa, ranskalaisten perunoiden dippinä, mutta se soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin.
  • Romesco on katalonialainen paprikadippi.
  • Samurai-kastike on Belgiassa suosittu dippi ranskalaisille. Hieman tulisen kastikkeen raaka-aineina toimivat ketsuppi, majoneesi ja sambal olek tai harissa
  • Sambal olek on indonesialainen myös dippinä käytettävä chilitahna.
  • Tartarkastike on majoneesipohjainen kastike, jota käytetään dippikastikkeena, mutta usein myös kalaruokien kanssa.
  • Tsatsiki on kreikkalainen jogurtista, valkosipulista ja kurkusta muodostuva kastike.