Georgialainen keittiö

Georgia on omaleimainen Lähi-Idän ja Venäjän raja-alueella sijaitseva maa ja nämä asiat heijastuvat myös maan keittiöön. Georgialainen keittiö muistuttaa jossain määrin persialaista (Iran) keittiötä, mutta sijainti silkkitien varrella toi jo muinaisina aikoina vaikutteita kauempaakin. Esimerkiksi korianteri on hyvin suosittu mauste. Georgialainen ruoka ei kuitenkaan ole erityisen tulista. Georgia on myös yksi maailman varhaisimmista viinintuotantoalueista.

Liha on Georgian keittiössä tärkeässä roolissa. Tyypillisiä liharuoka ovat erilaiset saslikkien tyyppiset lihavartaat ja lihapadat. Toinen usein liha sisältävä ruoka ovat pelmenejä muistuttavat khinkalit, jotka voidaan toki täyttää haluttaessa kasviksillakin.

Perinteisellä aterialla pöytään kannetaan röykkiöittäin erilaista ruokaa tekemättä kummempia erotteluja alku- tai pääruokien välillä. Georgian tunnetuimpiin pataruokiin kuuluu lobio, joka on paikallinen papupata. Kastikkeista maininnanarvoinen on Adžika, joka on chiliä sisältävä punainen maustekastike, jota käytetään varsinkin grillatun lihan kanssa.

Georgialaisen keittiön tunnetuimpiin ruokiin kuuluu myös juustotäytteinen leipä hatšapuri, jossa olennaisimmat täytteet muodostuvat sulguni-juustosta ja kananmunasta. Joskus siihen viitataan myös georgialaisena pizzana.