Fondue – Sveitsiläinen juustoherkku

Fondue tai fondyy on Sveitsistä ja sen viereisiltä Ranskan alueilta lähtöisin oleva juustoruokalaji. Fondueta kutsutaan usein myös Sveitsin kansallisruoaksi. Käytännössä fondue on maustettua sulatettua kuumaa juustoa. Fondue tarjoillaan yleensä yhteisestä fonduekattilasta. Ruokailuun osallistujat kastavat tikuillaan tai pitkävartisilla haarukoillaan leipäpaloja (tai joskus muutakin) lämpimään juustokastikkeeseen.

Yhteinen fonduen syönti onkin erityisen kollektiivinen ohjelmanumero vaikkapa illanistujaisiin. Usein humoristisena tapana on antaa pikkurangaistuksia henkilölle, joka dipatessaan vahingossa tiputtaa leipäpalansa juustoon.

fondue juusto sveitsi

Oikeaoppisimmin fondue valmistetaan siihen erikseen suunnittelussa fonduepadassa eli caquelonissa. Fonduen välttämättömät perusainekset ovat ainoastaan juusto ja valkoviini. Sveitsiläiset tosin käyttävät myös tyypillisesti Kirsch-viinaa. Tyypillisimmät juustot, joita fonduehen käytetään ovat Emmental ja Gruyère, mutta muitakin juustoja voidaan käyttää. Mausteina käytetään tyypillisimmin mustapippuria ja valkosipulia, mutta usein myös muskottipähkinää. Jotkut voivat käyttää myös sipulia tai voimakkaampiakin mausteita kuten chiliä tai currya.

Fonduen kanssa dipattavat

Dipattavana leipänä käytetään usein vaaleita perusleipiä kuten ranskanleivän tai patongin paloja. Toki muitakin leipiä tai esimerkiksi kasviksia voi käyttää.

Viinit ja juomat fonduen kanssa

Juomana fonduen kanssa tarjoillaan tyypillisimmin kuivaa valkoviiniä, mutta tämä ei ole mikään pakollinen etiketti. Muutkin alkoholijuomat kuitenkin sopivat fonduen seuraksi.