Fondue – Sveitsiläinen juustoherkku

Fondue tai fondyy on Sveitsistä ja sen viereisiltä Ranskan alueilta lähtöisin oleva juustoruokalaji. Fondueta kutsutaan myös Sveitsin kansallisruoaksi. Käytännössä fondue on maustettua sulatettua kuumaa juustoa. Fondue tarjoillaan yleensä yhteisestä fonduekattilasta. Ruokailuun osallistujat kastavat tikuillaan leipäpaloja (tai joskus muutakin) lämpimään juustokastikkeeseen.

Yhteinen fonduen syönti onkin erityisen kollektiivinen ohjelmanumero vaikkapa illanistujaisiin. Usein humoristisena tapana on antaa pikkurangaistuksia henkilölle, joka dipatessaan vahingossa tiputtaa leipäpalansa juustoon.

fondue juusto sveitsi

Oikeaoppisimmin fondue valmistetaan siihen erikseen suunnittelussa fonduepadassa eli caquelonissa. Fonduen välttämättömät perusainekset ovat ainoastaan juusto, valkoviini ja Kirsch-viina. Tyypillisimmät juustot, joita fonduehen käytetään ovat Emmental ja Gruyère, mutta muitakin juustoja voidaan käyttää. Mausteina käytetään tyypillisimmin mustapippuria ja valkosipulia. Jotkut voivat käyttää myös sipulia tai voimakkaampiakin mausteita kuten chiliä tai currya.

Dipattavana leipänä käytetään usein vaaleita perusleipiä kuten ranskanleivän tai patongin paloja. Juomana fonduen kanssa tarjoillaan tyypillisimmin valkoviiniä, mutta tämä ei ole mikään pakollinen etiketti. Muutkin alkoholijuomat kuitenkin sopivat fonduen seuraksi.