Indonesialainen ruoka

Indonesia on maailman suurimpia maita, mutta myös indonesialaisella keittiöllä on paljon tarjottavaa. Toki tuhansien saarien maassa on kuitenkin myös monenlaisia eri saarien paikallisia erikoisuuksia. Kiinalaisten siirtolaisten vaikutus näkyy myös Indonesian ruokakulttuurissa.

Tunnettuja indonesialaisia ruokia ovat mm. paistettua riisiä sisältävä nasi goreng, gado-gado-salaatti, liharuoka rendang, maapähkinäkastikkeeseen dipattavat satay-lihavartaat ja soto-keitto. Ruoka syödään yleisimmin lusikka oikeassa ja haarukka vasemmassa kädessä, joskin myös sormin saatetaan syödä.

Indonesialainen ruoka

Indonesialainen ruoka on luonteeltaan kohtuullisen mausteista ja tulista. Erityisen tärkeä peri-indonesialainen mauste on chilitahna sambal oelek. Keskeisemmässä asemassa ovat myös monenlaiset maustetahnat (bumbu). Tulisempien tahnojen vastapainona myös kookosmaitoa käytetään paljon. Maapähkinöitä käytetään myös yllättävän paljon.

Tyypillisellä aterialla on riisiä (toki myös nuudeleita käytetään), jonka kanssa tarjotaan, lihaa, kalaa tai kasviksia. Lihaa sisältymättömiä kasvisruokiakin syödään melko paljon. Maailman suurimpina muslimimaana sianlihaa ei indonesialaisissa ruoissa kuitenkaan käytetä.