Indonesialainen ruoka

Indonesia on maailman suurimpia maita, mutta myös indonesialaisella keittiöllä on paljon tarjottavaa. Toki tuhansien saarien maassa on kuitenkin myös monenlaisia eri saarien paikallisia erikoisuuksia. Kiinalaisten ja intialaisten siirtolaisten vaikutus näkyy myös Indonesian ruokakulttuurissa ja tästä on syntynyt nykyään suosittuja perinteisestä indonesialaisesta keittiöstä eroavia fuusioruokia.

Ruoka syödään yleisimmin lusikka oikeassa ja haarukka vasemmassa kädessä, joskin myös sormin saatetaan syödä.

Tunnettuja indonesialaisia ruokia

  • Gado-Gado on ruokaisa indonesialainen salaatti, joka tarjoillaan maapähkinäkastikkeen kanssa.
  • Nasi goreng on lihaa ja paistettua riisiä sisältävä ruokalaji, jonka on Indonesiassa lähes kansallisruoan maineessa.
  • Rendang on hitaasti kypsytettyä nautaa kookoskastikkeella.
  • Satay on ruokalaji, jossa lihavartaat kuorrutetaan maapähkinäkastikkeella.
  • Soto on Indonesian tärkein keittoruoka.
  • Tumpeng on ruokalaji, jossa kartionmuotoisen riiskeon ympärille on kasattu
Indonesialainen ruoka

Indonesialaiset mausteet

Indonesialainen ruoka on luonteeltaan kohtuullisen mausteista ja tulista. Erityisen tärkeä peri-indonesialainen mauste on chilitahna sambal oelek. Keskeisemmässä asemassa ovat myös monenlaiset muut maustetahnat (bumbu). Mausteina ei käytetä vain kuivia maustesekoituksia, vaan kuivia mausteita yhdistetään morttelissa tuoreempiin raaka-aineisiin. Tulisempien tahnojen vastapainona myös kookosmaitoa käytetään paljon. Maapähkinöitä käytetään myös yllättävän paljon.

Indonesialaiset kasvisruoat

Tyypillisellä aterialla on riisiä (toki myös nuudeleita käytetään), jonka kanssa tarjotaan, lihaa, kalaa tai kasviksia. Maailman suurimpina muslimimaana sianlihaa ei indonesialaisissa ruoissa kuitenkaan käytetä. Lihaa sisältymättömiä kasvisruokiakin syödään oikeasti paljon. Indonesialaisia kasvisruokia ovat mm. tuhti salaatti gado-gado, tofusalaatti ketoprak ja maapähkinäkastikkeella kuorrutettu pecel.