Havaijilainen ruoka

Havaijilainen ruoka on luonnostaan fuusioruokaa, jossa yhdistyvät paikallishistoriallinen polynesialainen ruokakulttuuri, amerikkalainen ruokakulttuuri ja aasialaisten maahanmuuttajien, erityisesti japanilaisten ja kiinalaisten vaikutteet. Tyypillinen paikallinen ateria on plate lunch, jossa kahden riisikeon ja makaronisalaatin kanssa tarjotaan pääruoka kuten kala, kana tai liha. Havaijilainen ruoka on tunnettu erityisesti tuoreista merenelävistään, tropiikin hedelmistään ja maukkaista grilliruoistaan.

havaijilainen ruoka plate lunch

Havaijilaiset raaka-aineet

Eksoottinen ja muualla vähän tunnettu havaijilainen raaka-aine on vehkakasvi taro. Tyypillisiä hedelmiä ja juureksia ovat myös leipäpuu, kookos ja bataatti. Toki trooppisen ilmaston ansiosta monia tuoreita hedelmiä on hyvin saatavilla ja ananasta sekä mangoa syödään paljon. Saarella kalat ja merenelävät ovat tietysti tärkeässä roolissa ruokavaliota. Yksittäisistä kaloista kaikkein käytetyin tonnikala. Aikoinaan sotilaiden saarille tuoma Spam-lihasäilyke saavutti suosiota säilyvyytensä ansiosta, mutta se on yllättävän suosittua edelleen.

Havaijilaiset mausteet

Aasialaisvaikutteet näkyvät siinä, että marinadina toimii usein teriyaki. Perinteinen mauste on, joka muodostuu paahdetuista kuikui pähkinöistä ja merisuolasta.

Tunnettuja havaijilaisia ruokia

  • Huli-huli-kana on Havaijin tunnetuin kanaruoka. Hulihuli-kastikkeen perusraaka-aineet ovat yleisimmin ananasmehu, ketsuppi, soija, seesamiöljy, inkivääri ja valkosipuli. Tällä soosilla maustetut kanat paistetaan avotulella.
  • Laulau on ruokalaji, jossa keitettyjen tarolehtien sisään kääritään liha tai kanaa ja kookoskermaa.
  • Loco Moco on havaijilainen mättöruoka, jossa riisin päälle kasataan hampurilaispihvi, ruskeakastiketta ja paistettu kananmuna. Eri variaatioissa mukana voi olla paljon muutakin.
  • Lomi-lomi-lohi on salaatti ja lisäke, jonka simppelit raaka-aineet ovat tuore lohi, tomaatti ja sipuli. Mausteina suola ja ruohosipuli.
  • Poi on tarosta valmistettu havaijilainen keitto.
  • Poke on viime vuosina noussut Suomessakin trendiruoaksi. Pääraaka-aineena on kuutioiksi leikattu kala, mutta muita tyypillisiä raaka-aineita ovat soija, furikake, chili, lime ja wasabi
  • Shaved ice on varmaankin tunnetuin havaijilainen jälkiruoka.

NImestään huolimatta havaiji-pizzalla ei ole oikeastaan mitään tekemistä Havaijin kanssa. NImi on annettu vain täytteenä käytetyn ananaksen takia.