Mendozan viinialue ja muut Argentiinan viinit

Argentiina kuuluu maailman suurimpien viinintuottajamaihin on Australian ohella eteläisenpallonpuoliskon suurin viinintuottajamaa.

Mendoza on Argentiinan tunnetuin ja myös tuotantomääriltään suurin viinialue, jossa viiniä on tuotettu 1800-luvun alusta lähtien. Nykyiseen maineeseensa ne ovat kuitenkin nousseet vasta viime vuosikymmeninä. Jopa yli puolet Argentiinan viinistä tuotetaan Mendozassa. Tätä kautta se on myös koko eteläisen pallonpuoliskon suurin viinintuotantoalue.

Mendoza Argentiina viinialue

Mendoza sijaitsee maan länsiosassa Andien itärinteillä Aconcaguan huipun lähellä, myös lähellä Chilen pääkaupunki Santiagoa. Mendoza kuuluukin myös maailman korkeimmilla sijaitseviin merkittäviin viinintuotantoalueisiin, jossa viljelmät ulottuvat parhaimmillaan lähes kilometrin korkeuteen.

Mendoza jakautuu kolmeen osaan jotka ovat Maipu, Lujan de Cuyo ja Uco.

Mendozan hallitsevin rypälelajike on Malbec, kakkossijalla Cabernet Sauvignon. Historiallisesti Cereza ja Criolla Grande olivat tärkeimmät lajikkeet ja edelleen noin neljännes viineistä valmistetaan näistä. Mendozassa tuotetaan pääsin punaviinejä.

Melbac argenttiina

Suomessa Alkossa myytävistä Mendozan punaviineistä edukas Caballo de Mendoza kuuluu kaikkein eniten juotuihin argentiinalaisiin viineihin.