Mortadella – Italialainen leikkelemakkara

Mortadella on italialainen kooltaan hyvin pitkä ja paksu leikkelemakkara. Mortadellan väriltään vaaleanpunainen massa on kiinteää ja varsin hienojakoista. Tyypillisesti rakenteesta erottuu myös valkoisia silavapaloja.

Perinteisesti mausteena on käytetty mustapippuria, mutta myös pistaasia, joka erottuu makkarassa usein pieninä vihreinä ympyröinä. Muita tyypillisiä mausteita ovat myrtti, korianteri ja muskotti. Maultaan Mortadella on kuitenkin varsin mietoa.

Mortadella tarjoillaan kaikkein yleisimmin antipastona ohuina siivuina ihan sellaisenaan tai leivän (usein spesifisti foccacian) kanssa, mutta sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi pastakastikkeissa tai pizzan päällä.

Mortadella makkara

Mortadella on alunperin lähtöisin Bolognan kaupungista, mutta se on levinnyt varsin laajasti ympäri Italiaa. Mortadellan nimi juontaa juurensa latinan sanaan murtatum, joka kääntyy suomeksi “myrtillä maustetuksi”. Ensimmäiset historiankirjojen maininnat mortadellasta ulottuvat keskiajalle asti. Mortadellan paikalliset versiot ovat aikoinaan Italiasta muuttaneiden ihmisten vaikutuksesta myös hyvin suosittuja myös Etelä-Amerikassa.