Mortadella-makkara – Italialainen leikkelemakkara

Mortadella-makkara on italialainen kooltaan hyvin pitkä ja paksu leikkelemakkara. Mortadellan väriltään vaaleanpunainen massa on kiinteää ja varsin hienojakoista. Tyypillisesti rakenteesta erottuu myös valkoisia silavapaloja.

Perinteisesti mausteena on käytetty mustapippuria, mutta myös pistaasia, joka erottuu makkarassa usein pieninä vihreinä ympyröinä. Muita tyypillisiä mausteita ovat myrtti, korianteri ja muskotti. Maultaan Mortadella on kuitenkin varsin mietoa.

Mortadella italialainen leikkele
Mortadella

Mortadella on alun perin lähtöisin Bolognan kaupungista, mutta se on levinnyt varsin laajasti ympäri Italiaa ja maan ulkopuolellekin. Spesifisti Mortadella Bolognalla on EU:n antama suojattu alkuperäisnimitys, mutta muuten Mortadellaksi kutsuttavaa makkaraa voidaan valmistaa muuallakin.

Mortadellan nimi juontaa juurensa latinan sanaan murtatum, joka kääntyy suomeksi ”myrtillä maustetuksi”. Ensimmäiset historiankirjojen maininnat mortadellasta ulottuvat keskiajalle asti. Mortadellan paikalliset versiot ovat aikoinaan Italiasta muuttaneiden ihmisten vaikutuksesta myös hyvin suosittuja myös Etelä-Amerikassa.

Mortadellan tarjoilu

Mortadella tarjoillaan kaikkein yleisimmin antipastona ohuina siivuina ihan sellaisenaan tai ruokaisan leivän (usein spesifisti foccacian) kanssa, mutta sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi pastakastikkeissa tai pizzan päällä.