Champagne Ranska – Samppanjan tuotantoalue

Champagne on alue Koillis-Ranskassa reilu 100 kilometriä Pariisin itäpuolella viileähkössä ilmastossa ja se on tullut tunnetuksi erityisesti kuohuviinistään. Maailman arvostetuimmasta sellaisesta, eli samppanjasta, jota alueella tuotetaan. Millään muulla maailmassa tuotettua kuohuviiniä ei saa kutsua samppanjaksi. Pitkän valmistustaidon ohella samppanja eroaa muista kuohuviineistä osaltaan Champagnen alueen kalkkimaapohjan ansiosta.

Alun perin alue on saanut nimensä latinan kielen Campaniana-sanasta. Hallinnollisesti tämä samppanjantuotantoalue kuuluu nykyään osaksi Grand Estiä. Alueen epävirallinen samppanjapääkaupunki on 20 000 asukkaan pikkukaupunki Épernay ja suurempi kaupunki hieman tärkeimpien sampanjantuotantoalueiden pohjoispuolella on Reims. Nykyisenkaltaista samppanjaa on valmistettu alueella noin parin sadan vuoden ajan 1800-luvulta lähtien.

Champagne viininviljely

Champagne on koko maailman, mutta myös Ranskan ainoa alue, jossa tuotettua kuohuviiniä saa kutsua samppanjaksi. Toki alueella ei tuoteta pelkästään kuohuviiniä, mutta samppanja muodostaa kuitenkin suuren osan alueen viinintuotantoalueesta.

Samppanjan valmistus

Samppanjan valmistuksessa käytetyt rypälelajikkeet ovat vaalea Chardonnnay ja punaiset Pinot Noir sekä Pinot Meunier. Rypäleet poimitaan ajoissa varsin ajoissa ennen niiden lopullista kypsymistä. Ensiksi näistä tehdään kuivaa ja hapanta valkoista perusviiniä. Tämän jälkeen siihen lisätään toisen käymisen käynnistävää sokeria. Viinin annetaan ikääntyä sakkansa kanssa kuukausia tai jopa vuosia. Tasalaatuisemman tuotteen varmistamiseksi useimmat samppanjat sekoitetaan useammasta eri vuosikerrasta.

Champagnen ala-alueet

Champagne jakautuu viiteen ala-alueeseen.

  • Aube
  • Côte des Blancs
  • Côte de Sézanne
  • Montagne de Reims
  • Vallée de la Marne