Champagne Ranska – Samppanjan tuotantoalue

Champagne on alue Koillis-Ranskassa reilu 100 kilometriä Pariisin itäpuolella viileähkössä ilmastossa ja se on tullut tunnetuksi erityisesti kuohuviinistään. Maailman kuuluisinta kuohuviiniä eli samppanjaa tuotetaan vain tällä alueella. Missään muulla maailmassa tuotettua kuohuviiniä ei saa kutsua samppanjaksi. Pitkän valmistustaidon ohella samppanja eroaa muista kuohuviineistä osaltaan Champagnen alueen kalkkimaapohjan ansiosta.

Champagne viinikellari

Alun perin alue on saanut nimensä latinan kielen Campaniana-sanasta. Hallinnollisesti tämä samppanjantuotantoalue kuuluu nykyään osaksi Grand Estiä. Alueen epävirallinen samppanjapääkaupunki on 20 000 asukkaan pikkukaupunki Épernay ja suurempi kaupunki hieman tärkeimpien sampanjantuotantoalueiden pohjoispuolella on Reims. Nykyisenkaltaista samppanjaa on valmistettu alueella noin parin sadan vuoden ajan 1800-luvulta lähtien.

Champagne viininviljely

Champagne on koko maailman, mutta myös Ranskan ainoa alue, jossa tuotettua kuohuviiniä saa kutsua samppanjaksi. Toki alueella ei tuoteta pelkästään kuohuviiniä, mutta samppanja muodostaa kuitenkin suuren osan alueen viinintuotantoalueesta.

Samppanjan valmistus

Samppanjan valmistuksessa käytetyt rypälelajikkeet ovat vaalea Chardonnnay ja punaiset Pinot Noir sekä Pinot Meunier. Rypäleet poimitaan aina käsin, syksyllä varsin ajoissa ennen niiden lopullista kypsymistä. Ensiksi näistä tehdään kuivaa ja hapanta valkoista perusviiniä. Tämän jälkeen siihen lisätään toisen käymisen käynnistävää sokeria. Viinin annetaan ikääntyä sakkansa kanssa kuukausia tai jopa vuosia. Tasalaatuisemman tuotteen varmistamiseksi useimmat samppanjat sekoitetaan useammasta eri vuosikerrasta.

Champagnen ala-alueet

Champagne jakautuu viiteen ala-alueeseen.

  • Aube sijaitsee Champagnen eteläisimmässä osassa lähimpänä Burgundina. Drappier kuuluu sen tärkeimpiin tuottajiin.
  • Côte des Blancs sijaitsee lähellä Epernayn kaupunkia ja on tuotantovolyymeiltaan pienempi alue. Sen tärkeimpiin tuottajiin kuuluvat Pierre Peters ja Salon.
  • Côte de Sézanne sijaitsee muita sampanjantuotantoalueita etelämpänä. sen tunnetuihin tuottajiin kuuluu Veuve Clicquot.
  • Montagne de Reims sijaitsee Champagnen pohjoisosassa ja on myös volyymiltaan merkittävä tuottaja-alue. Sen tunnetuimpiin tuottajiin kuuluvat Bollinger ja Krug.
  • Vallée de la Marne on pitkä kapeahko jokilaakson ympärille muodostunut ala-alue Champagnen länsiosassa. Tärkeimpiin tuottajiin kuuluvat André Jacquart ja André Jacquart.