Beaujolais – Viinialue ja Beaujolais nouveau

Beaujolais (lausutaan suomeksi jotakuinkin bosolee) on AOS-suojattu (Appellation d’origine contrôlée) viinituotantoalue Ranskassa, mutta sanalla viitataan usein spesifisti alueen tunnettuihin Beaujolais Nouveau-viineihin, jotka muodostavat noin kolmanneksen kaikista alueella tuotetuista viineistä. Alueella tuotetaan lähes pelkästään punaviinejä. Erityispiirteenä on hiilidioksidimenetelmä (macération carbonique), joka mahdollistaa viinin nopean kypsymisen.

Beaujolais viinialue Ranska kartta

Beaujolais sijaitsee suhteellisen keskellä Ranskaa ei niin kaukana Sveitsin rajasta. Se on Rhone-joen varrella, hieman Lyonin kaupungista pohjoiseen Rhônen deparmentin pohjoisosissa ja Saône-et-Loiren deparmentin eteläosissa. Alueen tärkein kaupunki on noin 35 000 asukkaan Villefranche-sur-Saône.

Beujolais tuotantoalue

Gamay – Beaujolais’n tärkein rypäle

Beaujolais’n selvästi tärkein rypälelajike on Gamay (koko nimeltään Gamay Noir à Jus Blanc) ja se yhdistetäänkin usein juuri tähän alueeseen. Arviolta yli puolet koko maailman Gamay-rypäleen viljelyalasta on Beaujolais’n alueella ja vastaavasti pitkälti 90% Beaujolais’n viineistä tuotetaan tästä rypäleestä.

Beaujolais Nouveau 

Beaujolais tunnetaan erityisesti uudesta viinistään Beaujolais Nouveausta. Se on valmistettu saman vuoden sadosta ja tulee markkinoille aina joka vuonna marraskuun kolmantena torstaina ja silloin juhlitaan. Viini tulee markkinoille 6-8 viikkoa sadonkorjuusta. Uuden sadon Beaujolais Nouveaun korkkaaminen onkin laajasti Ranskassa suoranainen epävirallinen juhlapäivä. Viinit ovat myös nimenomaan tarkoitettu nautittavaksi nuorina. 1980-luvulla Beujolais Nouveau kehittyi lähes globaaliksi ilmiöksi, joka opittiin tuntemaan globaalisti Ranskan ulkopuolellakin.

Makumaailman osalta viinit ovat raikkaan punamarjaisia ja vähätanniinisia. Beaujolais Nouveauta ei kuitenkaan pidetä minään erityisenä laatuviininä, mutta se on toisaalta myös varsin sopuhintaista. Beujolais Nouveu sopii parhaiten kevyiden ruokien ja juustojen kanssa nautittavaksi.