Beaujolais – Viinialue ja Beaujolais nouveau

Beaujolais (lausutaan suomeksi jotakuinkin bosolee) on AOS-suojattu (Appellation d’origine contrôlée) viinituotantoalue Ranskassa, mutta sanalla viitataan usein spesifisti alueen tunnettuihin Beaujolais Nouveau-viineihin, jotka muodostavat noin kolmanneksen kaikista alueella tuotetuista viineistä. Alueella tuotetaan lähes pelkästään punaviinejä. Erityispiirteenä on hiilidioksidimenetelmä (macération carbonique), joka mahdollistaa viinin nopean kypsymisen.

Beaujolais viinialue Ranska kartta

Beaujolais sijaitsee suhteellisen keskellä Ranskaa ei niin kaukana Sveitsin rajasta. Se on Rhone-joen varrella, hieman Lyonin kaupungista pohjoiseen Rhônen deparmentin pohjoisosissa ja Saône-et-Loiren deparmentin eteläosissa. Viinintuotantoalue on etelä-pohjoissuunnassa noin 50 kilometriä pitkä. Alueen tärkein kaupunki on noin 35 000 asukkaan Villefranche-sur-Saône.

Gamay – Beaujolais’n tärkein rypäle

Beaujolais’n selvästi tärkein rypälelajike on Gamay (koko nimeltään Gamay Noir à Jus Blanc) ja se yhdistetäänkin usein juuri tähän alueeseen. Arviolta yli puolet koko maailman Gamay-rypäleen viljelyalasta on Beaujolais’n alueella ja vastaavasti pitkälti 90% Beaujolais’n viineistä tuotetaan tästä rypäleestä.

Beaujolais noveau 2023 viini

.

Beaujolais Nouveau 

Beaujolais tunnetaan erityisesti uudesta viinistään Beaujolais Nouveausta. Se on valmistettu saman vuoden sadosta ja tulee markkinoille aina joka vuonna marraskuun kolmantena torstaina ja silloin juhlitaan. Vuonna 2023 päivä on 16.11. Viini siis tulee markkinoille vain 6-8 viikkoa sadonkorjuusta. Uuden sadon Beaujolais Nouveaun korkkaaminen onkin laajasti Ranskassa suoranainen epävirallinen juhlapäivä. Le Beaujolais nouveau est arrivé!(Uusi Beuajolais on saapunut). Viinit ovat myös nimenomaan tarkoitettu nautittavaksi nuorina. 1980-luvulla Beujolais Nouveau kehittyi aidosti globaaliksi ilmiöksi, joka opittiin tuntemaan laajasti Ranskan ulkopuolellakin.

Makumaailman osalta viinit ovat raikkaan mehumaisia, vähävärisiä ja -tanniinisia. Beaujolais Nouveauta ei kuitenkaan pidetä minään erityisenä laatuviininä, mutta se on toisaalta myös varsin sopuhintaista ja helposti juotavaa. Beujolais Nouveu sopii parhaiten kevyiden ruokien ja juustojen kanssa nautittavaksi. Monilla ranskalaisilla on myös tapana Beujolais-viinit jopa jääkaappikylminä. 2023 Beaujolais Nouveau-viinit tulevat myyntiin torstaina 16.11.