Beaujolais – Viinialue ja Beaujolais nouveau

Beaujolais on AOS-suojattu (Appellation d’origine contrôlée) viinituotantoalue Ranskassa, mutta sanalla viitataan usein spesifisti alueen tunnettuihin Beaujolais Nouveau-viineihin, jotka muodostavat noin kolmanneksen kaikista alueella tuotetuista viineistä. Alueella tuotetaan lähes pelkästään punaviinejä. Erityispiirteenä on hiilidioksiidimenetelmä (macération carbonique), joka mahdollistaa viinin nopean kypsymisen.

Beaujolais viinialue Ranska kartta

Beaujolais sijaitsee suhteellisen keskellä Ranskaa, Rhone-joen varrella, hieman Lyonin kaupungista pohjoiseen Rhônen deparmentin pohjoisosissa ja Saône-et-Loiren deparmentin eteläosissa.

Gamay – Beaujolais’n tärkein rypäle

Beaujolais’n selvästi tärkein rypälelajike on Gamay (koko nimeltään Gamay Noir à Jus Blanc) ja se yhdistetäänkin usein juuri tähän alueeseen. Arviolta yli puolet koko maailman Gamay-rypäleen viljelyalasta on Beaujolais’n alueella.

Beaujolais Nouveau 

Beaujolais tunnetaan erityisesti uudesta viinistään Beaujolais Nouveausta. Se on valmistettu saman vuoden sadosta ja tulee markkinoille aina joka vuonna marraskuun kolmantena torstaina. Viini tulee markkinoille 6-8 viikkoa sadonkorjuusta. Uuden sadon Beaujolais Nouveaun korkkaaminen onkin laajasti Ranskassa suoranainen epävirallinen juhlapäivä. Viinit ovat myös nimenomaan tarkoitettu nautittavaksi nuorina. 1980-luvulla Beujolais Nouveau kehittyi lähes globaaliksi ilmiöksi, joka opittiin tuntemaan globaalisti Ranskan ulkopuolellakin.

Makumaailman osalta viinit ovat raikkaan punamarjaisia ja vähätanniinisia. Beaujolais Nouveauta ei kuitenkaan pidetä minään erityisenä laatuviininä, mutta se on toisaalta myös varsin sopuhintaista. Beujolais Nouveu sopii parhaiten kevyiden ruokien ja juustojen kanssa nautittavaksi.