Caldeirada – Portugalilainen kalapata

Caldeirada on ehkä Portugalin tunnetuin ruoka. Kyseessä on kalapata melko yksinkertainen kalapata, josta on monenlaista variaatiota. Se on myös tunnettu ruoka Portugalin entisessä siirtomaassa Brasiliassa.

Caldeirada sisältää yleensä paria erityyppistää kalaa ja äyriäisiä. Suosituimpia kaloja ovat makrilli, miekkakala, tonnikala, turska, merikrotti, kampela ja kolja. Äyriäisinä käytetään esim. katkarapuja, simpukoita ja mustekalaa. Mutta Portugalissa kalapataan käytetään varsin liberaalisti niitä kaloja ja mereneläviä, joita on milloinkin käytettävissä.

Muita perusraaka-aineita ovat peruna ja simppelit kasvikset kuten sipuli, paprika ja tomaatti. Mausteina käytetään simppeleitä perusmausteita kuten suolaa, mustapippuria, persiljaa, korianteria ja oreganoa.

Caldeirada-reseptejä