Portviini – Portugalin tunnetuin viinityyppi

Portugalin on myös viinintuottajamaa, mutta kaikkien parhaiten se tunnetaan kuitenkin väkevimmistä viineistään, erityisesti portviinistä. Erityisesti jälkiruokaviininä tunnettua portviiniä tuotetaan Portugalin toiseksi suurimman kaupungin Porton ympäristössä.

Nykyisenkaltaiseksi väkeväksi jälkiruokaviiniksi se kehittyi 1700- ja1800-lukujen vaihteessa. Se on nykyään suojattu EU:n säädöksin ja sitä saa valmistaa ainoastaan Portugalissa Douron laaksossa paikallisrypälelajikkeista. Näitä rypäleitä ovat esimerkiksi Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca ja Tinta Cão.

Portviiniä kypsytetään tammitynnyreissä aina minimissään vähintään kaksi vuotta, mutta selkeästi pidempäänkin. Pidempään kypsytetty portviini alkaa aromeiltaan muistuttaa jo hieman konjakkia.

Portviinit jaetaan tyypillisesti neljään eri luokkaan. Näitä ovat:

  1. Ruby eli arkisimmat 2–6 vuoden ikäisiset portviinit.
  2. Tawny eli väriltään vaalean rusehtavia pidempään kypsytetyt viinit
  3. White port eli valkoisista rypäleistä valmistetut portviinit
  4. Vintage port eli arvokkaimmat vuosikerta portviinit.

Portviini voidaan nauttia joko sellaisenaan jälkiruokajuomana, mutta se soveltuu myös juustojen kanssa juotavaksi.