Portviini – Portugalin tunnetuin viinityyppi

Portugali on perinteinen viinintuottajamaa, mutta kaikkien parhaiten se tunnetaan kuitenkin väkevimmistä viineistään, erityisesti portviinistä. Erityisesti jälkiruokaviininä tunnettua portviini on nimetty Porton kaupungin mukaan ja tunnetut portviinitalot kuten Burmester, Kopke, Sandeman ja Taylor’s sijaitsevat kaupungissa. Portviinin rypäleet tuotetaan kuitenkin itse Porton itäpuolella Douro-joen laaksossa.

Nykyisenkaltaiseksi väkeväksi jälkiruokaviiniksi se kehittyi 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Nykyään portviini on suojattu EU:n säädöksin ja sitä saa valmistaa ainoastaan Portugalissa Douron laaksossa paikallisrypälelajikkeista. Näitä rypäleitä ovat esimerkiksi Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca ja Tinta Cão.

Portviini Portugali

Portviiniä kypsytetään tammitynnyreissä aina minimissään vähintään kaksi vuotta, mutta usein selkeästi pidempäänkin. Pidempään kypsytetty portviini alkaa aromeiltaan muistuttaa jo hieman konjakkia.

Portviinit jaetaan tyypillisesti neljään eri luokkaan. Näitä ovat:

  1. Ruby eli arkisimmat 2–6 vuoden ikäisiset portviinit. Niiden väri on myös kirkkaampi
  2. Tawny eli väriltään vaalean rusehtavia pidempään kypsytetyt viinit
  3. White port eli valkoisista rypäleistä valmistetut portviinit
  4. Vintage port eli arvokkaimmat vuosikerta portviinit.

Portviini tarjoilulämpötila ja jälkiruoat

Portviini voidaan nauttia joko sellaisenaan jälkiruokajuomana, mutta se soveltuu erityisen hyvin myös suklaisten jälkiruokien tai juustojen kanssa juotavaksi. Oikea portviinin tarjoilulämpötila on 16–18 °C.