Pizza fritta – Uppopaistettu napolilainen pizza

Napolilainen uppopaistettu pizza, eli pizza fritta, on yksi Italian perinteisimmistä, mutta vähemmän tunnetuista pizzamuodoista. Se eroaa tavallisesta napolilaisesta pizzasta siinä, että se kypsennetään uunin sijaan uppopaistamalla öljyssä. Perinteisemmän napolilaisen pizzan sijaan sitä ei usein kuitenkaan löydä Napolin ulkopuolelta.

Uppopaistettu napolilainen pizza

Pizza fritta valmistetaan yleensä täyttämällä pizzataikina erilaisilla aineksilla, taittamalla se kiinni ja paistamalla se, kunnes se on rapea ja kullanruskea. Uppopaistaminen oli edullisempi tapa valmistaa pizzaa, ja monet myivät sitä katuruokana suoraan kotioloista tai pienistä kojuista.

Tavallisimpia pizza frittan täytteitä ovat ricotta, salami, provolone, mozzarella ja tomaattikastike, mutta myös muita täytteitä voidaan käyttää.