Pannupizza – Amerikkalaisin pizza

Pannupizza on ehkä tunnetuin amerikkalainen variaatio pizzasta. Pannupizzan popularisoi laajimmin pikaruokaketju Pizza Hut ja sittemmin esim. tunnettu Domino’s-ketju on ottanut sen valikoimaansa. Muita pannupizzaa Amerikassa tarjoavia suuria ketjuja ovat mm. Little Caesars, Papa John’s ja Godfather’s Pizza.

Nimensä mukaisesti olennaista on paksu pohja. Se paistetaan korkeareunaisessa pannussa ja tarjoillaan usein paloiksi leikattuna. Täytteet ovat pannupizzassa usein tuhdimpia ja lihaisampia kuin perinteisissä italialaisissa pizzoissa. Juustona käytetään useain cheddaria ja myös sitä saattaa olla italialaista pizza enemmän.

Paikallisia amerikkalaisia pannupizzan variaatioita

  • Chicago-pannupizza on muodoltaan pyörä syvällä pannulla valmistettu pizza, jossa on runsaasti juustoa, tomaattikastiketta sekä erilaisia täytteitä. Sen historian katsotaan ulottuvan 1940-luvulle asti, jolloin se syntyi Chicagossa.
  • Detroit-pannupizza on muodoltaan neliskanttinen, mutta paksu ja tuhdisti täytteitä sisältävä pannupizza. Se syntyi Detroitissa 1950-luvulla. Täytteenä voi olla samoja asioita kuin pizzoisssa muutenkin, mutta pepperoni on erityisen suosittu täytevaihtoehto.
Detroit tyyppinen pannupizza

Argentiinalainen fugazza muistuttaa myös amerikkalaista pannupizzaa. Italiassakin on toki ollut jo paksupohjaisempia pizzavariaatioita. Sisilialainen pizza foccacia-pohjalla on myös hieman muistuttanut amerikkalaista pannupizzaa.

Pannupizza-reseptejä

Mehevä pannupizza(Pegyn pieni punainen keittö)

Näin teet kotona pannupizzaa (IS)

Pannupizza Americana (Myllyn Paras)