Ukrainalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Ukrainalainen keittiö muistuttaa paljon venäläistä, puolalaista sekä monien muiden Itä-Euroopan maiden keittiöitä omilla paikallismausteillaan. Ukrainaa on sen mustanmullan alueen takia kutsuttu Euroopan vilja-aitaksi, joten viljatuotteet ovatkin Ukrainassa korostetun tärkeässä osassa ruokakulttuuria.

ukrainalaiset pannukakut

Viljan ohella tärkeimpiä perinteisen ruokakulttuurin perusraaka-aineita ovat peruna, kaali, sienet ja punajuuri. Venäläisen keittiö tapaan smetana on suosittu lisäke monille eri ruoille.

Tärkeitä ukrainalaisia ruokia

  • Borssikeitto on Ukrainassa kansallisruoan maineessa ja 2022 UNESCO lisäsi borssikeiton Ukrainan aineettoman kulttuuriperinnön listaan. Keiton koostumus vaihteleekin alueittain paljon ja keiton punaisen värin antavan punajuuren ohella siinä voi olla erilaisia raaka-aineita. Siinä voi olla lihaa tai makkaraa, mutta se voi olla myös lihaton. Punajuuren ohella muita tyypillisimpiä aineksia ovat kuitenkin sipuli ja kaali. Borssin kanssa tarjoillaan kuitenkin lähes aina smetanaa ja usein myös leipää.
  • Deruny on perunapannukakku. Niitä voidaan tarjoilla pääruokana tai lisukkeena, tietysti smetanan kanssa.
  • Holubtsi on ukrainalainen versio kaalikääryleistä. Täytteenä voi olla monenlaista, mutta kaikkien tyypillisemmin porsaan lihaa ja sipulia.
  • Kiovan kana on on kanaleike, jossa on yrtti- tai valkosipulia voita, jonka jälkeen se paneroidaan tai uppopaistetaan öljyssä.
  • Pampuška on nimitys paikallisille pienille pyöreille sämpylöille.
  • Paska on makea pääsiäisajan leivonnainen.
  • Pyrizhky on veneenmuotoinen suolainen leivonnainen. Suosittuja täytteitä ovat jauheliha, sienet ja kaali.
  • Seljanka on tomaattimurskalla maustettu keitto. Se mielletään Suomessa usein kalakeitoksi, mutta siinä voi olla myös lihaa.
  • Varenyky on sana, jolla Ukrainassa viitataan piirakoihin. Puolalaisten pierogien tapaan ne ovat monimuotoinen ruokalaji. Täytteenä voi olla monenlaista lihaa, kasviksia sieniä tai juustoja. Makeissa variaatioissa voi olla myös marjoja tai hilloa. Usein ne tarjoillaan smetanan kanssa.

Ukrainalaiset juomat ja alkoholi

Uzvar on perinteinen juoma, joka valmistetaan marjoista ja hedelmistä. Marjat ja hedelmät haudutetaan sokeriliemessä ja juomaa saatetaan maustaa esimerkiksi kanelilla tai muilla mausteilla. Se on suosittu juoma erityisesti kesäisin. Lähes alkoholittomista juomista kotikalja kvassi on suosittua varsinkin kesäaikaan.

Venäjän tapaan vodka on suosittu alkoholijuoma ja maan suurin vodkanvalmistaja on Nemiroff. Yleinen nimitys vahvoille alkoholijuomille vodka mukaan lukien on Horilka. Tähän liittyen Ukrainassa on myös vahva kotipolttoisten alkoholijuomien kulttuuri. Vahvojen alkoholijuomien ohella olut on myös suosittu alkoholijuoma. Suurimpia ukrainalaisia olutbrändejä ovat Obolon, Lvivske ja Chernihivske.